Przepis na jogurtowiec z czereśniami

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam czereśnie i mogłabym jeść je bez końca. Niestety sezon na te owoce trwa bardzo krótko, zatem trzeba je jeść garściami ;), aby nacieszyć się ich smakiem i przede wszystkim dostarczyć do organizmu witamin i soli mineralnych. Bo czereśnie pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i stan skóry oraz pomagają leczyć niektóre schorzenia. Owoce są świetnym dodatkiem do letnich deserów na zimno. Dziś przepis na lekkie ciasto bez pieczenia – jogurtowiec z czereśniami.

źródło: http://www.tasteofhome.com

źródło: http://www.tasteofhome.com

Dlaczego warto jeść czereśnie?

Czereśnie są nie tylko smaczne, ale i mają liczne właściwości zdrowotne. Zawierają wiele witamin (A, C, PP oraz z grupy B) oraz minerały (sód, mangan, miedź, jod, cynk, siarka, potas, magnez).Czy wiecie, że porcja czereśni dostarcza do organizmu dużą dawkę jodu – niekiedy większą niż po zjedzeniu dorsza lub innej ryby? Zatem owoce te mają korzystny wpływ na tarczycę, ponieważ jod wspomaga produkcję hormonów tego gruczołu. Dzięki dużej zawartości potasu, czereśnie usuwają z organizmu nadmiar soli, dlatego dobroczynnie wpływają na pracę serca, nerek oraz stawów. Owoce te są szczególnie zalecane osobom mającym zwyrodnienia stawów. Częste jedzenie czereśni sprawia, że organizm się oczyszcza i odtruwa ze względu na przeciwutleniacze, zawarte w tych owocach. Warto dodać, że w medycynie ludowej wywar z liści i kwiatów drzewa czereśniowego zalecany był na leczenie zaburzeń pracy serca. Kuracje czereśniowe odtruwały nie tylko jelita, ale także tętnice i żyły ze złogów.

Przepis na lekki jogurtowiec

Jogurtowiec, zwany również sernikiem z jogurtu to moje must have każdego lata. Największą jego zaletą jest to, że można go przygotować naprawdę szybko, bo nie wymaga ani pieczenia ani wałkowania ciasta. Wystarczą herbatniki lub okrągłe biszkopty na spód, kilka galaretek i jogurt naturalny. Uwaga! Do zrobienia tego deseru potrzebny będzie jogurt kremowy, gęsty i półtłusty. Jogurtowiec nie jest zbyt słodki, ponieważ do masy nie dodaję dużej ilości cukru. Przepis ten oczywiście można modyfikować, a ilość cukru zwiększyć 🙂

Składniki:

– 400 gram gęstego jogurtu typu greckiego,

– 4 łyżki cukru pudru,

– 1 paczka biszkoptów,

– 400 ml śmietanki 30%,

– 2 łyżki żelatyny,

– garść czereśni,

– 2 galaretki owocowe (np. wiśniowe).

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 22 cm należy wyłożyć biszkoptami. Śmietankę ubić na sztywno pianę, dodać jogurt typu greckiego oraz cukier puder – wszystko wymieszać. Żelatynę zalać 4 łyżkami gorącej wody, zamieszać i dodać do śmietanki, mieszając nadal. Masę śmietanową ułożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie można umyć, oczyścić i osuszyć owoce oraz poukładać na masę jogurtową. Galaretkę należy rozpuścić w mniejszej ilości gęstej wody, a gdy stężewieje, wlać na owoce. Jogurtowiec wstawić do lodówki na kolejne 2 godziny.Gotowe!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *