Pora na konfitury z gruszek

Jesień przyszła nie wiadomo skąd i zadomowiła się na dobre. Szybko zrobiło się kolorowo na drzewach, mglisto o poranku i wilgotnie o zmroku. Czuć zapach pieczonych ziemniaków, widać zaangażowanie ogrodników w zbiór pierwszych owoców jesieni oraz darów ziemi. Jędrne, soczyste i pachnące gruszki smakują tylko dobrze o tej porze roku. Warto zatrzymać go na zimę w szczelnie zamkniętym słoiku. Oto kilka propozycji.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Przetwory z gruszek to obowiązkowe przysmaki w spiżarni, bo nie tylko są bardzo smaczne, ale mają w sobie wiele cennych składników, tj. witamin (A, B, C, PP) oraz minerałów (fosfor, wapń, potas). Wszystkim z pewnością posmakuje dżem gruszkowy z imbirem i cytryną. Oto przepis:

  • 1 kg obranych owoców,
  • 3/4 łyżki imbiru w proszku,
  • 150 g cukru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • skórka z 1 cytryny.

Przygotowanie: Gruszki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie podlać sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Wszystko przykryć pokrywką i odstawić na kilkanaście godzin. Kolejnym krokiem jet gotowanie gruszek, by po kilkunastu minutach smażyć owoce do uzyskania jednolitego musu. Gorący dżem należy włożyć do wygotowanym słoików i pasteryzować przez 10 minut. Do smaku można dodać zamiast imbiru kardamon lub laskę wanilii.

Druga propozycja to gruszki w syropie. Świetny pomysł na zatrzymanie smaku tego owocu w słoiku. W zimie to cud miód malina. Aby przygotować gruszki w syropie potrzebujecie następujące produktu: 1,5 kg gruszek, 0,5 kg cukru, 0,75 l wody, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Przygotowanie: gruszki należy obrać, umyć i usunąć gniazda nasienne. Zagotować zalewę z wody, cukru, cukru waniliowego i kwasu cytrynowego. Następnie dodać gruszki i gotować przez 45 minut. Gdy owoce będą szkliste, należy przełożyć je do słoików i zalać do 3/4 zalewą z garnka. Na koniec należy pasteryzować przez 15 minut.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *