Jak sprawdzić prawdziwy ser żółty?

źródło:Pinterest

źródło:Pinterest

Żółty ser na kanapce to podstawa śniadania wielu Polaków. Gouda, Salami, Edamski – to produkty, które najczęściej kupujemy. Okazuje się, że coraz więcej na sklepowych półkach artykułów seropodobnych. To tańsze zamienniki prawdziwego sera żółtego, które w rezultacie nie zawierają mleka, a tylko tłuszcze roślinne, olej, łój i skrobię. O jakości sera bardzo często świadczy ich cena i rodzaj opakowania. Najlepsze sery są pakowane w woskową otoczkę. Jak zatem rozpoznać podróbkę sera w sklepie? W ostateczności możemy spróbować poeksperymentować w kuchni i zrobić domowy żółty ser. Sprawdzony przepis na dobry ser już w tym artykule!

Jak nie dać się oszukać serowi?

źródło:Pinterest

źródło:Pinterest

Niektóre marki produkują ser wykonany z oleju i innych tłuszczów roślinnych. Niewiele w nich białka, wapnia, fosforu i witaminy B12. Co więcej, imitacje serowe nie spełniają dziennego zapotrzebowania, tak jak prawdziwy ser podpuszczkowy. Seropodobne produkty przypominają oryginalne żółte sery. Trzeba wiele cierpliwości i czasu, aby sprawdzić jaki ser będzie najzdrowszy.

Warto czytać etykiety. Dobry ser żółty powinien zawierać w swoim składzie mleko, podpuszczkę i bakterie kwasu mlekowego. Jeżeli zauważymy na opakowaniu takie dodatki jak: skrobia pszenna, karagen, mleko w proszku oraz soję, to oznacza, że mamy do czynienia z podróbką sera. Poza tym w serze żółtym nie powinny znaleźć się tłuszcze roślinne.

Niestety dobre sery żółte są coraz droższe. Za prawdziwy produkt trzeba zapłacić około 30 zł za kg. Na szczęście możemy wykonać go w domu używając kilku składników. Dzięki temu nasza rodzina będzie spożywać produkty nabiałowe zdrowego pochodzenia.

Jak zrobić domowy ser żółty?

źródło:Pinterest

źródło:Pinterest

Prawdopodobnie pierwszy żółty ser był wytwarzany w naszym kraju już 7 tysięcy lat temu. Produkcję serów mamy we krwi od dziada pradziada, może dlatego Polska zajmuje szóste miejsce na świecie w kategorii producent sera dojrzewającego. Istnieją różne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Ser żółty wytwarza się z białego twarogu. Najlepiej użyć domowego sera białego zrobionego z wiejskiego mleka. Ponadto potrzebne są następujące składniki: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki masła, 1 łyżka octu, 1 litr mleka i 1 żółtko.

Kiedy wszystkie artykuły są przygotowane, zabieramy się za zmielenie twarogu. Gotujemy mleko w garnku, do wrzątku dodajemy zmielony ser biały. Wszystko starannie mieszamy, aż ser nabierze nowej, gęstej konsystencji. Na sitku odcedzamy ser. W drugim garnku roztapiamy masło przyprawione solą, octem i sodą. Dodajemy do masła i przypraw ser oraz żółtko. Składniki należy zamieszać i ciągle podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie ciągnąca się masa. Na koniec ser wkładamy do foremki i czekamy aż zastygnie. Wyciągamy ser z formy i kroimy na kanapki.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *