Tradycyjne potrawy z grzybów

Nadszedł czas, w którym natura obdarowała nas dorodnymi grzybami. Leśnych owoców we wrześniu jest mnóstwo – od kurków po maślaki. Każdy grzybiarz i amator grzybobrania znajdzie coś dobrego. Wystarczy wybrać się do „sprawdzonego” lasu i to najlepiej rano i po deszczu. Przy odrobinie szczęścia możecie liczyć na kosz pełen grzybów. Z darów jesieni przygotujesz smaczne potrawy i przetwory na zimę. Dla takich rarytasów warto wybrać się choć o świcie. Zobaczcie, co warto przygotować z najpopularniejszych grzybów w Polsce.

pinterest

pinterest

Prawdziwki duszone w śmietanie

Potrzebujesz: 25 dag prawdzików, 0,5 szklanki śmietany, sól oraz 2 łyżki masła. Grzyby tradycyjnie myjesz i osuszasz. Następnie smażysz na maśle z obu stron. Czekasz aż odparuje woda. Solisz i zalewasz śmietaną. Dusisz przez 5 minut. Prawdziwki w śmietanie idealnie pasują jako dodatek do kaszy i ziemniaków. Grzyby te od dziada pradziada gościły na polskich stołach, są wyznacznikiem rodzimej kuchni tradycyjnej.

Sos kurkowy

Kurki to moje ulubione grzyby, bo są delikatne, kruche i przede wszystkim smaczne. Sos wykonany z kurek to uczta dla podniebienia. Idealnie pasuje do mięsa (szczególnie wieprzowego) oraz do makaronów. Aby go wykonać potrzebujesz: 0,5 kg kurek, 1 cebulę, 4 ząbki czosnku, 100 ml śmietany, natkę pietruszki, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Grzyby myjesz i osuszasz, a cebulę obierasz, kroisz i smażysz. Następnie na patelnię wrzucasz kurki i dusisz na małym ogniu przez kilka minut, aż grzyby zaczną puszczać wodę. Na koniec dodajesz gęstą śmietanę i posypujesz natką pietruszki. Przyprawiasz solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupa grzybowa

Zupa  grzybów to smak każdej jesieni w moim domu. Jej przygotowanie zajmie około pól godziny. Tradycyjnie, wcześnie należy zrobić wywar z kury lub warzyw. Jeżeli dysponujesz w domu suszonymi grzybami, warto je wcześniej namoczyć przez około godzinę. Wodę odcedzić, grzyby pokroić i wrzucić do wywaru. Wszystko należy gotować przez około 40 minut na małym ogniu. Na koniec warto dodać pieprz, liście laurowe, tymianek i odrobinę śmietany kremówki.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *