Sok z kiszonej kapusty na różne bolączki

W okresie jesienno-zimowym gdy spada nasza odporność warto pić sok z kiszonej kapusty. O leczniczych walorach tego warzywa wiedzieli już starożytni Rzymianie, którzy uważali kapustę za skuteczne remedium na wiele codziennych bolączek. Kapusta w postaci kiszonej to nie tylko świetny dodatek do obiadu i składnik wielu potraw kuchni polskiej. Leczy kaca, zapobiega anemii, zmniejsza obrzęki i podnosi odporność – to tylko niektóre jej właściwości. Natomiast sok z kiszonki to najlepszy syrop w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie.

sok z kiszonej kapusty (źródło:pinterest)

sok z kiszonej kapusty (źródło:pinterest)

Gdy dopadnie nas przeziębienie warto wypróbować naturalne metody.  Sok z kiszonej kapusty to doskonałe źródło witaminy C (jest jej tyle co w niektórych cytrusach). Ponadto to źródło witamin z grupy C, witaminy A, E oraz K. Zatem oprócz właściwości wzmacniających przeciwdziała zakrzepom i reguluje wodną gospodarkę organizmu. Płukanie gardła sokiem z kiszonej kapusty pomaga przy infekcjach.  Sok z kiszonej kapusty polecany jest osobom, które pragną poprawić procesy trawienne w organizmie i pozbyć się toksyn, np. po antybiotykoterapii. Warto go szczególnie pić przy braku apetytu i przy wrzodach, żylakach odbytu, reumatyzmie i problemach z pęcherzykiem żółciowym.

Sok z kiszonej kapusty świetnie sprawdza się jak element kuracji oczyszczającej. W tym celu należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie.  Rano warto jest wypić sok na czczo, natomiast wieczorem pół godziny przed zaśnięciem. Jeżeli nie przepadacie za jego specyficznym smakiem, możecie dodać do soku jabłko lub marchewkę. Z pewnością sok nabierze nowych walorów smakowych.

Sok z kapusty możecie przygotować w sokowirówce i pić świeży. Resztę powinno się zalać wodą i po trzech dniach odcedzić. Powstanie pyszny sok, który warto pić każdego dnia.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *