Przepis na sos kurkowy

źródło:Pinterest

źródło:Pinterest

Pieprznik jadalny to bardzo smaczny gatunek grzyba, który można przyrządzić na wiele sposobów. Kurka występuje na terenie całej Polski, najczęściej w lasach iglastych na kwaśnych i piaszczystych glebach. Po kurki najlepiej iść do lasu we wrześniu i w październiku, grzyby wyglądają dość charakterystycznie, trudno pomylić je z innymi. Pieprznik jadalny można zasuszyć na zimę lub marynować w słoiku i rozkoszować się jego smakiem przez cały rok. Delikatny smak kurki w śmietanie to idealne połączenie na sos do mięsa, ziemniaków i makaronów.

Składniki na sos z kurek

Kurki, podobnie jak inne grzyby, są ciężkostrawne. Mimo to warto od czasu do czasu przygotować sos grzybowy do makaronu lub polędwicy, aby nadać daniu nowych walorów smakowych. Potrzebujemy tylko następujących produktów spożywczych: 500 dag kurek, 300 mln śmietany 30%, sól, pieprz, tymianek, sok z cytryny, masło, żółty ser, sos sojowy, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki.

Przygotowanie kurek w śmietanie

W pierwszej kolejności należy kurki oczyścić i umyć. Zajęcie jest dość pracochłonne i wymaga cierpliwości. Następnie grzyby osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy cebulę w kostkę, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W drugiej kolejności rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojone warzywa, lekko solimy i mieszamy. Czekamy aż woda odparuje. W tym czasie dodajemy pieprz. Kiedy woda zniknie z patelni, wlewamy śmietanę i gotujemy potrawę na małym ogniu, aż uzyska zwartą konsystencję. Na koniec doprawiamy sos kurkowy natką pietruszki i pieprzem. Do dania można dodać odrobinę wędzonego boczku, który nada kurkom w śmietanie wyjątkowego, wędzonego aromatu.

Grzyby w śmietanie możemy podawać z polędwicą wieprzową, ziemniakami i makaronem. Kurki sprawdzają się również jako dodatek do ryb. Są składnikiem wielu przepisów kuchni polskiej, bo posiadają łagodny smak z lekką nutą pikanterii.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *