Przepis na koktajle kawowe

Ogromnie cieszy mnie to, że nadeszła wiosna i jest coraz cieplej. W końcu zacznę eksperymentować w kuchni z kawą. Mała czarna o poranku jest najlepszym zastrzykiem energetycznym. Mam dla Was jeszcze inną propozycję kofeinową – koktajle kawowe. Poniżej dwa przepisy na kawowe orzeźwienie.

źródło: pixabay.com

źródło: pixabay.com

Do koktajli bariści polecają kawę rozpuszczalną liofilizowaną  (kliknij) o delikatnym smaku i aromacie. Kawa ta dodaje energii, jest łatwa w przygotowaniu i świetnie smakuje z dodatkiem mleka, adwokatu, toffee i innych kolorowych składników. Dla mnie numerem jeden jest kawa liofilizowana z owocami. Poniżej przepis na frappe z wiśniami.

Do blendera wlewamy ostudzoną kawę rozpuszczalną. Godna polecenia jest kawa Rioba, która jest najbardziej ceniona przez polskich baristów za nieskazitelny smak i aromat arabiki. To bardzo dobra kawa, która doskonale pobudza w pracy i w domu. Oprócz kawy potrzebujemy również mleko, kruszony lód (około 150 ml), likier wiśniowy oraz wiśnie kandyzowane. Do blendera wrzucamy także lód oraz wlewamy likier. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Przelewamy do szklanki przeznaczonej do deserów kawowych. Na koniec dodajemy bitą śmietanę i dekorujemy kilkoma wiśnienkami. Gotowe! Kawa ta dobrze smakuje nie tylko o poranku, ale także w postaci deseru po obiedzie. Może być dobrym pomysłem na smakowe urozmaicenie babskiego popołudnia.

Dla osób, które lubią owoce egzotyczne, mam drugi przepis – kawa ananasowa. Do przygotowania koktajlu potrzebujecie: łyżeczkę kawy rozpuszczalnej Rioba, 60 ml gorącej wody, 100 ml soku ananasowego, 2 łyżeczki cukru, 3 kostki lodu, 4 ananasy z puszki oraz bitą śmietanę. Kawę rozpuszczacie w wodzie i słodzicie. Do blendera lub szejkera wrzucacie lód i wlewacie kawę wraz z sokiem ananasowym. Mieszacie kilka minut. Przelewacie do wysokiej szklanki. Na wierzch nakładacie bitą śmietanę i kilka cząstek ananasa (wcześniej pokrojonego na mniejsze kawałki).

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *