Dieta na przywitanie wiosny: zielone warzywa

Wiosna tuż tuż. Warto zatem przygotować organizm na nadejście tej pory roku, by dobrze poczuć się w swojej skórze. Zielona dieta bogata w warzywa i owoce oczyści nasz organizm z toksyn, poprawi trawienie i sprawi, że pozbędziemy się zimowych kilogramów. Zielone warzywa mają szczególną moc – regulują ciśnienie krwi i wzmacniają organizm, bo zawierają takie składniki mineralne, jak: kwas foliowy, magnez, fosfor, wapń i beta-karoten. Dieta zielona jest niskokaloryczna, zatem warzywa możesz jeść bez obaw, że przytyjesz, Poniżej kilka sposobów na przemycanie zielonych warzyw do diety.

Zielone koktajle

zielona dieta w formie koktajlu z jarmużu i kiwi

źródło: http://peasandcrayons.com/

Sałata, szpinak, rzeżucha, jarmuż, natka pietruszki, szczypiorek, seler naciowy, ogórek – to tylko niektóre zielone warzywa będące bazą do przygotowania smacznych dietetycznych koktajli. Jeżeli znudziło Ci się jedzenie warzyw na surowo, możesz przygotować smothie na bazie maślanki, jogurtu lub kefiru z dodatkiem powyżej wymienionych warzyw. A oto moje propozycje na wiosenne koktajle dodające energii oraz oczyszczające organizm z toksyn:

–  smothie z sokiem jabłkowym, jarmużem i bananem,

– smothie z jogurtem naturalnym, szpinakiem, rukolą i kiwi,

– smothie z sokiem pomarańczowym, rukolą, jarmużem i awokado.

Taki koktajl świetnie sprawdza się jako przekąska na podwieczorek. Przygotowując ten zielony napój, przemycamy do organizmu ok. 100 gram warzyw.

Świeże sałatki

Wiosenne dania warto tak komponować, aby w każdym z nich znalazło się świeże warzywa. Do przyprawiania posiłków polecam używać zioła, m.in. bazylię, tymianek oraz natkę pietruszki i szczypiorek. Według własnego uznania możemy przygotowywać pożywne i zdrowe sałatki, w których  nie może zabraknąć mieszanki sałat, szpinaku, jarmużu i innych kolorowych warzyw, takich jak papryka, pomidory cherry, ogórek, suszone pomidory, cebula, rzodkiewka, etc.

Sałatka zielona dieta z awokado świeżym szpinakiem i papryką

źródło: http://www.myrecipes.com/

Świeże sałatki z zielonych warzyw można modyfikować na wiele sposobów, podawać z rożnymi sosami i nabiałem, dzięki temu nigdy się nie znudzą. A oto moje propozycje na smaczne przekąski z udziałem świeżych warzyw:

– mix sałat, liście szpinaku, pomidory cherry, świeży ogórek, ser feta, zielone oliwki, papryka, dressing na bazie oliwy z oliwek, cytryny, miodu i musztardy,

– rukola, jarmuż, pomidory suszone, pomidory, filet z łososia, dressing na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem cytryny, bazylia i oregano,

– roszponka, jarmuż, szczypiorek, kiełki rzeżuchy, pomidory, paparyka, pieczony kurczak, pestki słonecznika, czarne oliwki, dressing na bazie musztardy i miodu.

Komponując świeże sałatki, przemycamy do organizmu ok. 200 gram zielonych warzyw, które przyspieszają przemianę materii, mają działanie antynowotworowe i zawierają cenne składniki pożądane w diecie dla cukrzyków i chorych na tarczycę.

Przygotowując codziennie sałatki lub zielone koktajle możecie być pewni, że dostarczycie do organizmu warzyw, które poprawią Wasze samopoczucie i dodadzą wiosennej energii.

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *