Wiosna tuż tuż. Warto zatem przygotować organizm na nadejście tej pory roku, by dobrze poczuć się w swojej skórze. Zielona dieta bogata w warzywa i owoce oczyści nasz organizm z toksyn, poprawi trawienie i sprawi, że pozbędziemy się zimowych kilogramów. Zielone warzywa mają szczególną moc – regulują ciśnienie krwi i wzmacniają organizm, bo zawierają takie składniki mineralne, jak: kwas foliowy, magnez, fosfor, wapń i beta-karoten. Dieta zielona jest niskokaloryczna, zatem warzywa możesz jeść bez obaw, że przytyjesz, Poniżej kilka sposobów na przemycanie zielonych warzyw do diety.
Zielone koktajle
Sałata, szpinak, rzeżucha, jarmuż, natka pietruszki, szczypiorek, seler naciowy, ogórek – to tylko niektóre zielone warzywa będące bazą do przygotowania smacznych dietetycznych koktajli. Jeżeli znudziło Ci się jedzenie warzyw na surowo, możesz przygotować smothie na bazie maślanki, jogurtu lub kefiru z dodatkiem powyżej wymienionych warzyw. A oto moje propozycje na wiosenne koktajle dodające energii oraz oczyszczające organizm z toksyn:
– smothie z sokiem jabłkowym, jarmużem i bananem,
– smothie z jogurtem naturalnym, szpinakiem, rukolą i kiwi,
– smothie z sokiem pomarańczowym, rukolą, jarmużem i awokado.
Taki koktajl świetnie sprawdza się jako przekąska na podwieczorek. Przygotowując ten zielony napój, przemycamy do organizmu ok. 100 gram warzyw.
Świeże sałatki
Wiosenne dania warto tak komponować, aby w każdym z nich znalazło się świeże warzywa. Do przyprawiania posiłków polecam używać zioła, m.in. bazylię, tymianek oraz natkę pietruszki i szczypiorek. Według własnego uznania możemy przygotowywać pożywne i zdrowe sałatki, w których nie może zabraknąć mieszanki sałat, szpinaku, jarmużu i innych kolorowych warzyw, takich jak papryka, pomidory cherry, ogórek, suszone pomidory, cebula, rzodkiewka, etc.
Świeże sałatki z zielonych warzyw można modyfikować na wiele sposobów, podawać z rożnymi sosami i nabiałem, dzięki temu nigdy się nie znudzą. A oto moje propozycje na smaczne przekąski z udziałem świeżych warzyw:
– mix sałat, liście szpinaku, pomidory cherry, świeży ogórek, ser feta, zielone oliwki, papryka, dressing na bazie oliwy z oliwek, cytryny, miodu i musztardy,
– rukola, jarmuż, pomidory suszone, pomidory, filet z łososia, dressing na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem cytryny, bazylia i oregano,
– roszponka, jarmuż, szczypiorek, kiełki rzeżuchy, pomidory, paparyka, pieczony kurczak, pestki słonecznika, czarne oliwki, dressing na bazie musztardy i miodu.
Komponując świeże sałatki, przemycamy do organizmu ok. 200 gram zielonych warzyw, które przyspieszają przemianę materii, mają działanie antynowotworowe i zawierają cenne składniki pożądane w diecie dla cukrzyków i chorych na tarczycę.
Przygotowując codziennie sałatki lub zielone koktajle możecie być pewni, że dostarczycie do organizmu warzyw, które poprawią Wasze samopoczucie i dodadzą wiosennej energii.