Drób jest jednym z najzdrowszych mięs. Bardzo delikatny i lekkostrawny. Smaczny dodatek do obiadu polecany zarówno dzieciom, jak i osobom starszym. To składnik wielu diet odchudzających, bo ma naprawdę niską zawartość tłuszczu. Można zatem jeść kurczaka bez wyrzutów sumienia. Co więcej – zdrowy drób to najlepszy pomysł na obiad dla osób borykających się z problemami żołądkowymi. Kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Poznajcie mój sprawdzony i dietetyczny przepis na danie z drobiu w sosie pomidorowym.

źródło: pixabay.com
Zdrowy drób może jeść każdy w różnej postaci. Gotowany, smażony, pieczony lub grillowany – w takim wydaniu najczęściej występuje w polskiej kuchni. Doskonale smakuje podawany jako składnik tradycyjnego drugiego dania oraz pożywnych sałatek. Filet z kurczaka to świetna propozycja na szybki obiad dla rodziny. Drób w połączeniu z sosem pomidorowym smakuje naprawdę wykwitnie. Musicie się przekonać.
Potrzebujcie:
– filet z kurczaka (polecam filet z kurczaka zagrodowego),
– puszka pomidorów w sosie własnym (najlepsze będą bez skórki),
– suszona bazylia,
– suszony tymianek,
– papryka czerwona,
– curry,
– sól,
– pieprz,
– ser mozarella lub pleśniowy,
– oliwa z oliwek,
– masło.
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki. Opruszamy solą, pieprzem, papryką słodką curry i skraplamy oliwą z oliwem. Posmażamy na patelni z każdej strony. Pomidory miksujemy w blenderze i wlewamy na patelnię do drobiu. Dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. Dodajemy wodę, gdy będzie taka potrzeba. Na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy ser mozarella lub pleśniowy i mieszamy. Czekamy aż ser się rozpuści i mieszamy. Tak przygotowany drób podajemy z makaronem pełnoziarnistym lub ryżem. Smacznego!
Uwaga! Kupując kurczaka, wybierajcie mięso świadomie. Drób drobowi nierówny! Kupujcie TYLKO produkty ekologiczne pochodzące z naszych rodzimych ferm, jak np. kurczak zagrodowy z Podlasia -to zdrowy drób karmiony paszą roślinną niezawierającą żadnych sterydów.