Mięso z indyka jest polecane przez dietetyków ze względu na bogactwo witamin, minerałów oraz dobrze przyswajanego białka i małą zawartość tłuszczu. Białe mięso jest naprawdę smaczne, pod warunkiem że nie zostanie przesuszone podczas smażenia i pieczenia. Samą pierś warto podawać w formie faszerowanej – taka potrawa będzie smakować wszystkim zarówno na gorąco, jak i na zimno. Indyk zwinięty w rulon i faszerowany szpinakiem oraz suszonymi pomidorami upieczony w piekarniku będzie świetnym pomysłem na rodzinny obiad.

źródło: www.pinterest.com
Co kryje indyk?
Drób z indyka zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, kwas foliowy i niacynę. W mięsie tym znajdą się również takie pierwiastki, jak: magnez, żelazo, cynk i potas. Jego bogaty skład wpływa na układ nerwowy, rozładowując napięcie i redukując stres. Cynk znajdujący się w białym mięsie jest dobrze przyswajany przez organizm i szczególnie pożądany w codziennym menu. Ma bowiem wpływ na kondycję włosów i skóry. Indyk jest szczególnie polecany osobom na diecie, kobietom w ciąży oraz dzieciom.
Jak przyprawić indyka?
Mięso z indyka można przygotować na wiele sposób. Najlepszym jest marynowanie w przyprawach. Godne polecenia zestawy przypraw to: sól, pieprz, czosnek (to wersja klasyczna) lub miód, sól, pieprz, sok z cytryny, curry (to wersja wykwintna). Do marynaty można dodać także białe wino, które nada jej odrobinę kwaskowatości i zapobiegnie wysuszeniu podczas późniejszej obróbki termicznej.
Przepis na roladę z indyka
Składniki:
– filet z piersi z indyka,
– łyżka masła,
– 3 garście świeżego szpinaku,
– 8 suszonych pomidorów,
– 2 ząbki czosnku,
– pieprz,
– sól,
– oliwa z oliwek lub olej.
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak oraz rozdrobniony czosnek. Kiedy szpinak puści wodę, doprawić go pierzem i solą. Poczekać aż wystygnie. W tym czasie warto zająć się filetem z indyka – należy go rozkroić na dwie części i oprószyć z każdej strony pieprzem oraz skropić oliwą, w której marynowały się suszone pomidory. Gdy filet nie jest zbyt cienki, warto go dodatkowo roztłuc delikatnie na desce. Na płacie mięsa należy ułożyć przestudzony szpinak oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Drób trzeba zwinąć w roladę i spiąć wykałaczką.
Naczynie żaroodporne warto wysmarować oliwą z oliwek i wlać do niego pół kieliszka białego wina. Włożyć roladę i ostawić na 2 godziny. Na koniec mięso należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez około 40 minut. Aby mięso nie było za suche, należy je polewać tłuszczem powstałym na dnie naczynia. Po upływie 30 minut można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni Celsjusza i ściągnąć pokrywę. Mięso piec jeszcze 10-15 minut.
Roladę z indyka polecam serwować z młodymi ziemniakami.