Jesień to czas zup – tych sytych i rozgrzewających. Te niskokaloryczne danie dostarcza nam niezbędnych witamin i soli mineralnych. Pomaga nam przetrwać ten trudny czas nieustannych zmian temperatur, sprzyjających zachorowaniu na grypę i przeziębienie. Talerz gorącej zupy ogrzewa przemarznięty organizm i dodaje nam energii. Niekwestionowanym atrybutem jesieni jest dynia, z której można przygotować wspaniałą zupę-krem.

źródło: http://www.us.ayushveda.com
Składniki:
- 0,5 kg miąższu z dyni,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- sok z 2 cytryn,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- liść laurowy,
- cukier,
- sól,
- oliwa z oliwek,
- pół łyżeczki chilii,
- pół łyżeczki papryki czerwonej.
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy w piekarniku przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na oliwie i dodajemy do nich upieczoną dynię. Wszystkie składniki zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy: sól, chilii, pieprz. Gotujemy przez ok. 20 minut. Gdy zupa wystygnie, przelewamy do garnka i doprawiamy sokiem z cytryny oraz przyprawami. Gdy zupa będzie zbyt gęsta, wystarczy dolać odrobinę wody przygotowanej. Zupę krem z dyni podajemy z ulubionymi grzankami lub pieczywem czosnkowym.
Krem z dyni możemy podawać na wiele sposobów: z soczewicą, z niebieskim serem, z prażonymi ziarnkami słonecznika, z klopsikami z mięsa z indyka oraz z czarnuszką i serem grana padano. Dyniowy smak może być bazą dla różnych kombinacji smakowych – również tych ostrych i słodkich. Zupa z dyni dobrze smakuje nawet z krewetkami. Polecam wszystkim na rozgrzanie organizmu 🙂