Przepis na ciasto drożdżowe z kruszoną

Ciasto drożdżowe można  różnorodnie modyfikować. Z konfiturą, z owocami, z orzechami – smakuje naprawdę wyśmienicie na wiele sposobów. Ciasto drożdżowe z kruszoną wspaniale pachnie i jest przepyszne. Aby było jedyne w swoim rodzaju, musi porządnie wyrosnąć, spulchnieć i być bardzo lekkie. Poniżej tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe przekazywane w mojej rodzinie od pokoleń.

ciasto drożdżowe z kruszonką

źródło: http://allrecipes.com

Składniki na ciasto:

  • 10 dag masła,
  • 20 dag cukru,
  • 5 drożdży,
  • ½ kg mąki pszennej,
  • ¼ l mleka,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli,
  • torebka cukru waniliowego,
  • konfitura z wiśni.

Składniki na kruszonkę:

  • 15 dag mąki,
  • 7 dag masła,
  • 7 dag cukru,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • odrobina tłuszczu.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie rozczynu: mąkę przesiać do miski, masło roztopić w garnku, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, uformować kulkę i odstawić w miejsce, w którym panuje ciepła temperatura. Polecam nakryć rozczyn ściereczką lub ręcznikiem lnianym.
  2. Przygotować masę z żółtek: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Ugnieść ciasto: do mąki dodać rozczyn, masę z żółtek, resztę ciepłego mleka i cukru. Wszystkie składniki połączyć ręcznie. Na koniec dodać ciepłe masło i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Ponownie uformować kulkę i przykryć ściereczką, aż wyrośnie (na ok. 1 godz.).
  4. Przygotowanie kruszonki: wszystkie składniki wymieszać między palcami i posiekać nożem. Gdy kruszonka będzie zbyt mokra, należy dodać wody. Jeżeli będzie zbyt sucha,  trzeba dodać masło.  Gotową kruszonkę warto zetrzeć na tarce na ciasto posmarowane z wierzchu ulubioną konfiturą.
  5. Pieczenie: przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Uwagi!

Mleko, które wykorzystuje się do ciasta kruchego powinno być ciepłe, a nie gorące! Ciasto lepiej urośnie, gdy drożdże z mlekiem, jajkiem i masłem dodawane będą po kolei do ciepłej mąki. Mąkę na ciasto kruche należy zawsze przesiewać!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *