Kurkuma – korzenna przyprawa z Indii idealnie nadaje się jako dodatek do potraw, deserów i napojów. Szczypta kurkumy dodana do warzyw pięknie barwi je na złoty kolor. Warto zrobić dla niej miejsce w swojej kuchni i przygotować z niej słoiki na zimę. To „przyprawa życia”, w medycynie ajurwedyjskiej uważana jest za prawdziwy uzdrawiacz dostarczający niezbędnych składników. Kurkuma ma silne właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Przekonajcie się sami jak w prosty sposób możecie przygotować smakowite domowe przetwory.
Dlaczego akurat ogórki z kurkumą? W końcu to zielone warzywo w kuchni polskiej kisimy i jeszcze raz kisimy. No i oczywiście konserwujemy – w occie – bo jak by inaczej! A bo dlatego, że przetwory z kurkumą mają swój niepowtarzalny smak słodko-kwaśny. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu i przekąska do kolacji. Jeżeli dodamy do nich cebulę i jeszcze inne warzywo (np. paprykę), mamy prosty przepis na niepowtarzalną sałatkę z kurkumy, którą można jeść przez cały rok. Sprawdźcie jak ją zrobić:
Składniki (wystarczą na 9 sałatkowych słoików):
- 4 kg ogórków,
- 1 kg czerwonej papryki,
- 1 kg cebuli,
- 5 ząbków czosnku.
Składniki na zalewkę:
- 7 szklanek wody,
- 2 łyżki kurkumy,
- 2 ½ szklanki octu 10%,
- 1 ½ szklanki cukru,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- ½ szklanki soli.
Przygotowanie sałatki z kurkumą:
Ogórki kroimy na plasterki, a czerwoną paprykę na długie paski. Cebulę siekamy w piórka. W kostkę kroimy czosnek. Przygotowujemy zalewę: wlewamy do dużego garnka wodę, ocet oraz wsypujemy sól, cukier, kurkumę i gorczycę. Wszystkie składniki starannie mieszamy i gotujemy zalewę przez około 5 minut. Jeszcze ciepłą zalewę wlewamy do słoików i zakręcamy (najpierw warto sprawdzić czy nie przeciekają).Pasteryzujemy przez około 10 minut. I gotowe!