Obniżona odporność dziecka? Oto naturalne mikstury na jej wzmocnienie

Obniżona odporność (więcej) u dziecka sprawia, że organizm jest bardziej narażony na infekcje dolnych i górnych dróg oddechowych. Do spadku odporności przyczynia się zazwyczaj niewłaściwa dieta uboga w witaminy, sole mineralne i żywe kultury bakterie. Warto ją zmienić, czerpiąc produkty z bogactw natury. Poniżej kilka domowych sposobów wzmocnienia odporności dziecka.

5924169-kiszona-kapusta-900-667

Miodowy napój

Gdy następuje spadek odporności dziecka, warto podawać jemu codziennie 2-3 łyżki miodu, który zawiera witaminy, minerały oraz enzymy mobilizujące układ immunologiczny do działania. Polecam przygotować domową miksturę z wody niegazowanej, łyżki miodu naturalnego oraz soku z połowy cytryny. Napój ten warto podawać dziecku w stanach obniżonej odporności. Jeżeli twoje dziecko akceptuje smak czosnku, warto dodać jeden ząbek do soku wyciśniętego z 3 cytryn oraz litra przygotowanej wody z dodatkiem kilku łyżek miodu. Domowy syrop na odporność należy przelać do słoika i odstawić na kilka dni pod przykryciem. Podawać dziecku każdego dnia, np. po śniadaniu.

Sok z kiszonej kapusty

Zimą warto pamiętać o diecie dla dziecka bogatej w kiszonki zawierające naturalne probiotyki, które wzmacniają odporność, chroniąc organizm przez bakteriami znajdującymi się w jelitach. Codzienny jadłospis należy zatem ubogacić takimi produktami, jak kiszone ogórki i kapusta. Dziecko zje je z przyjemnością, jeśli dodamy je do obiadu.

W stanach obniżonej odporności szczególnie polecam podawać dziecku sok z kiszonej kapusty. Napój ten zawiera sporo witaminy C oraz wiele laktobakterii, których ilość jest kilka razy większa niż w jednym aptecznym probiotyku. Ponadto sok z kiszonej kapusty jest bardzo tanimi sposobem na budowanie odporności. Warto go podgrzać przed podaniem oraz nieco posłodzić, aby zneutralizować ten charakterystyczny smak.  Kapustę najlepiej ukisić w domu, bo ta dostępna w sklepie nie zawiera tylu drogocennych substancji, co zrobiona na własną rękę.

Napar z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez stosowany jest przy przeziębieniu. Ma właściwości obniżające gorączkę, napotne i przeciwbólowe. Jest jednym z najlepszych nar turlanych leków łagodzących objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Kwiaty tej rośliny zawierają sporo witaminy C, dlatego warto je wykorzystać do przygotowania naparu na wzmocnienie odporności. Kwiaty należy zebrać latem i osuszyć. Gdy zauważymy, że dziecko jest przeziębione, przygotujmy herbatkę z suszonych kwiatów bzu. Wystarczy zaparzyć łyżeczkę suszonych kwiatów pod przykryciem przez 10 minut. Napar warto podawać codziennie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *