Zaparcia w ciąży (sprawdź) mogą utrudniać życie przyszłej mamie. Sprzyja im nieodpowiednie odżywianie. Na szczęście jest wiele prostych sposobów, by sobie z nim poradzić. Warto zmodyfikować jadłospis i wprowadzić do diety naturalne składniki zawierające błonnik. Oto lista produktów, które przyspieszą perystaltykę jelit.
Suszone owoce
Rodzynki, morele, śliwki, figi i migdały – wszelkiego rodzaju bakalie będą zdrowszą przekąską niż ulubione ciasteczka, pączki i słodkie drożdżówki. Suszone owoce absorbują wodę w przewodzie pokarmowym, poprawiają perystaltykę jelit. Warto wypróbować kompot z suszonych śliwek i pić go rano wraz z owocami.
Produkty pełnoziarniste
Zawierają błonnik pokarmowy, który reguluje przemianę materii. Należy zrezygnować z chleba i bułek upieczonych z jasnego pieczywa i jeść tylko produkty z pełnych ziaren. Grube kasze, płatki owsiane i otręby – te wszystkie artykuły spożywcze są naszymi sprzymierzeńcami w walce z zaparciami.
Surowe owoce i warzywa
W każdej diecie owoce i warzywa są podstawą żywienia. Szczególnie wskazane są jabłka, morele, śliwki, brokuły i buraki, które dobrze wpływają na przemianę materii.
Napoje fermentowane
W zapobieganiu zaparciom pomocne są mleczne napoje, takie jak maślanki, kefiry, jogurt naturalny, zawierające baterie kwasu mlekowego, które poprawiają tempo pracy jelit. Warto do swojego menu wprowadzić również jogurty probiotyczne.
Niegazowana woda mineralna + inne płyny
Należy pamiętać o codziennym nawadnianiu organizmu – 2-3 litry płynów dziennie to podstawa. Najlepsza będzie niegazowana woda mineralna. Dobre są także soki warzywne oraz owocowe i niektóre herbatki ziołowe. Na czczo warto wypić szklankę wody z sokiem z cytryny i z dodatkiem łyżeczki miodu.
Co należy ograniczyć? Słodycze, biały ryż, cukier, kakao, napoje gazowane, kawa i herbata oraz wszystkie produkty przetworzone, takie jak: gotowe sosy i panierki do mięs, dania typu fix i przyprawy. Zaparciom w ciąży mówimy stop.