Gdy wieczory stają się coraz dłuższe, nierzadko mamy ochotę na małe co nieco. Jesienią uwielbiam piec kruche ciasteczka, które świetnie smakują z poranną kawą i jeszcze bardziej z rozgrzewającą herbatą. Są dobrą alternatywą dla słodyczy. Domowe kruche ciasteczka trzymam w specjalnym słoiczku w kuchni, a to sprawia, że przez kilka dni są świeże i pachnące. Dzisiaj dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na maślane ciasteczka z cukrem trzcinowym. Zachęcam do wypróbowania! 🙂
Składniki:
140 gram masła,
330 gram mąki pszennej,
1 jajko,
100 gram cukru białego,
20 gram cukru trzcinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 żółtko.
Przygotowanie:
Przygotować stolnicę do wyrabiania ciasta. Wszystkie powyższe składniki należy zmieszać ze sobą i zagnieść na ciasto. Następnie ciasto trzeba koniecznie bardzo starannie rozwałkować, a później posypać mąką. Za pomocą ulubionej foremki lub szklanki wykrajać ciasteczka (z tego przepisu powinno wyjść ok. 60 ciasteczek). Blaszkę posmarować olejem i wyłożyć na niej ciasteczka. Przed pieczeniem każde ciasteczko należy posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać cukrem trzcinowym. Ciasteczka pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Do ciasta możemy dodać pokruszone ulubione orzechy lub migdały albo posypać nimi ich wierzchnią część. Po upieczeniu ciasteczka są bardzo kruche. Świetnie komponują się z jesienną rozgrzewającą herbatą. Te ciasteczka towarzyszą mojej rodzinie przez wiele jesienno-zimowych wieczorów.
Uwaga! Do posypania ciasteczek polecam kupić cukier trzcinowy nierafinowany (kliknij), ponieważ zawiera cenne minerały, m.in. żelazo, magnez, potas, wapń. Ponadto cukier trzcinowy jest mniej kaloryczny niż buraczany.