Kiszona kapusta wciąż niedoceniona w kuchni

źródło:Pinterest

źródło:Pinterest

Właściwości kiszonej kapusty docenili już starożytni Rzymianie, którzy leczyli warzywem choroby płuc, stawów, wątroby i żołądka. W czasach wypraw zamorskich James Cook zauważył, że jedzenie kiszonej „głowy” to doskonałe panaceum na szkorbut marynarzy okrętowych. Współcześni stwierdzili, że kiszone warzywo jest bogatym źródłem witaminy C i baterii Lactobacillus. Istnieją nawet badania naukowe stwierdzające, że kiszona kapusta ma właściwości antynowotorowe. A sok z kiszonej kapusty przyspiesza przemianę materii, to najlepszy składnik diet odchudzających.

Kiszona kapusta jest dostępna o każdej porze roku. Jednak najczęściej jemy ją w okresie jesienno-zimowym – to zdecydowanie za mało! Dawniej warzywo w postaci kwaszonej pojawiało się na wiejskich stołach przez cały rok – nie tylko dlatego, że sposób przygotowania był prosty i tani, ale ze względu na właściwości zdrowotne. Wiedziały o tym już nasze prababcie, które podawały kapustę na wiele dolegliwości. Każdy po zjedzeniu kapusty czuł się dobrze, orzeźwiająco i rzadko chorował. W okresie jesienno-zimowym w naszej diecie brakuje witamin i minerałów. Warto je dostarczać w postaci kiszonej kapusty.

Warzywo jest źródłem wielu witamin z grupy B, witaminy młodości (A i E), witaminy C oraz K. Dzięki obecności witaminy C, kapusta wzmacnia organizm. Wchodzące w skład soku fitoncydy działają bakteriobójczo. A witaminy młodości poprawiają wygląd skóry, dotleniają oraz oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników. Kapusta kiszona jest bogata w mikro- i markoelementy, które są niezbędne do codziennego funkcjonowania organizmu. Kwas mlekowy zawarty w warzywie dobroczynnie wpływa na florę bakteryjną, niweluje zaparcia i działa toksycznie na mikroorganizmy patogenne. Ze względu na zawartość soli potasowych, kapusta poprawia pracę serca.

Kiszona kapusta jest wciąż najlepszym remedium na kaca. Baterie zawarte w warzywie regulują pracę kwasów żółciowych i wchłanianie składników pokarmowych. To dobry produkt na odchudzanie ze względy na niską wartość energetyczną i dużą zawartość błonnika. Jedzmy kapustę na zdrowie!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *