Lipiec w mojej kuchni upływa pod hasłem – robienie przetworów na zimę. Nie wyobrażam sobie gotowania bez domowych korniszonów, różnego rodzaju sałatek z ogórków, czy konfitur z jagód lub wiśni. Dziś na tapecie sałatka z ogórków, papryki i z dodatkiem kurkumy. Ostatni składnik tego przetworu ma wiele leczniczych właściwości, jest bardzo silnym przeciwutleniaczem o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i antynowotworowym. Wszystkim polecam moje przetwory z kurkumą, bo nie tylko są szalenie zdrowe, ale również świetnie sprawdzają się jako sałatka do obiadu.

źródło: http://www.mojegotowanie.pl/
Składniki:
3 kg świeżych ogórków,
2 duże cebule,
3 ząbki czosnku,
3 duże czerwone papryki.
Składniki na zalewę:
1,5 szklanki octu 10%,
3 szklanki cukru,
2 łyżki soli,
1 opakowanie przyprawy kurkuma,
2 łyżki gorczycy.
Przygotowanie zalewy:
W garnku gotujemy cukier z solą i octem. Zestawiamy z ognia. Wsypujemy przyprawy (kurkumę i gorczycę).
Przygotowanie sałatki z ogórków:
Umyte ogórki obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki nożem lub za pomocą szatkownicy. Paprykę myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy w większą kostkę paprykę. Czosnek obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę kroimy natomiast w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy i zalewamy ciepłą zalewą, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Na koniec sałatkę przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, bardzo dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 7 minut.
Sałatka z ogórków i papryką i kurkumą nie tylko świetnie smakuje (słodko-kwaśno), ale również dobrze wygląda. Najlepiej sprawdza się do obiadu w okresie jesienno-zimowym. Gorąco polecam!