Gdy kupujemy akcesoria kuchenne, wybieramy te nowoczesne, funkcjonalne i coraz częściej energooszczędne. Takie rozwiązania najzwyczajniej się opłacają, bo zmniejszają zużycie energii elektrycznej nawet o 15% w skali roku. Bardzo energooszczędne są garnki nowej generacji, wykonane ze szlachetnej stali nierdzewnej i posiadające wielowarstwowe dno.
Garnki ze stali nierdzewnej są najbardziej ekologiczne ze wszystkich ponieważ do ich wytopienia używa się materiałów wtórnych, uzyskanych ze złomu stali. W jaki sposób je rozpoznać? Wystarczy spojrzeć na spód garnka, gdzie powinien znajdować się symbol 18/10. Ponadto dobrej jakości garnki mają na dnie miedzianą wkładkę, która dobrze przewodzi ciepło. To sprawia, że w trakcie gotowania nasze potrawy nie tracą na jakości i nie wchodzą w reakcje chemiczne. Grube, energooszczędne dno, takie jak np. w naczyniu Smart marki Philipiak sprawia, że ciepło równomiernie się rozprowadza. W efekcie mamy gwarancję, że nasza potrawa się nie przypali.
Świetnym przykładem garnków ekologicznych są naczynia marki Philipiak, ponieważ pozwalają na zdrowe gotowanie na wszystkich rodzajach kuchenek (nawet tych z indukcją!). Stal z jakiej są wykonane daje nam gwarancję długowieczności i wysublimowanego piękna. Tego rodzaju garnki to prawdziwe dzieła sztuki w naszej kuchni. Lśniąca stal prezentuje się efektownie w aranżacji kuchni nowoczesnych i tradycyjnych. Dla mnie jednak najważniejsze jest to, że garnki Philipiak pozwalają na gotowanie bez użycia soli i tłuszczów, co w praktyce oznacza redukcję wysokokalorycznych potraw i soli. Więcej na ten temat możecie przeczytać w serwisie wyrzucsolniczke.pl – zobaczcie opinie o garnkach Phlipiak. Na tej stronie znajdziecie również ciekawe informacje o tym jak gotować bez soli i jak przygotowywać dietetyczne posiłki.