Żywność ekologiczna a ciąża

Dieta kobiety w ciąży jest niezmiernie ważna, aby maluch rozwijał się prawidłowo. Posiłki, które każdego dnia je ciężarna powinny być pełnowartościowe, odżywcze i zdrowe. Coraz częściej są to również produkty pochodzące z ekologicznych upraw. W końcu żywność produkowana w polskich ceryfikowanych gospodarstwach będzie najlepsza, bo świeża i sprawdzona.

źródło: pixabay.com

źródło: pixabay.com

Moda na eko żywność

Przez wiele lat ekologia była uważana tylko za trend, który narzuca promowanie zdrowej żywności. Dziś staje się stylem życia niejednej rodziny. Chyba mamy już dość produktów przetworzonych, wszechobecnej chemii i zanieczyszczeń. W wielu domach następuje powrót w kierunku ekoproduktów. Szczęściarze mieszkający na wsi mogą taką żywność uprawiać na własnej ziemi. Mieszkańcy miast są ograniczeni do ogródków działkowych, na których grunty nie zawsze nadają się pod uprawę warzyw i owoców. Ponadto ważna jest  umiejętność kupowania naprawdę zdrowych i ekologicznych produktów. Jak je rozpoznać w warzywniaku czy markecie? To proste! Mają eko certyfikaty, tj. na opakowaniu zobaczycie charakterystyczny znaczek – liść z gwiazdkami, który oznacza, że jest to produkt ekologiczny. AGRO BIO TEST oraz BIOEKSPERT – to jednostki certyfikujące żywność w krajach Unii Europejskiej. Nota bene nie jest łatwo uzyskać taki certyfikat. Droga do otrzymania takiego odznaczenie jest bardzo długa i wymagająca od rolnika ogromnych nakładów pracy (m.in. naturalnego nawożenia i ręcznego zbierania) i podporządkowania upraw nieustannym kontrolom agencji specjalizujących się w ekologicznej żywności.

Dieta eko

Ekologiczna żywność jest z pewnością jedyna w swoim rodzaju. Kobiety w ciąży powinny po nią sięgać znacznie częściej, szczególnie gdy mowa o warzywach i owocach, które uprawione są bez dostępu do pestycydów i herbicydów. W okresie ciąży jest duże zapotrzebowanie na kwas foliowy, którego źródłem są różnego rodzaju sałaty, szpinak i inne zielone warzywa. Produkty te zwykle rosną z dala od ruchliwych ulic i zakładów przemysłowych oraz są nawożone naturalnie. Dzięki temu produkty roślinne zawierają niezbędne składniki odżywcze – kwas foliowy w ciąży (sprawdź) jest przecież najważniejszym składnikiem diety przyszłej mamy. W przeciwieństwie do żywności produkowanej konwencjonalnymi metodami, jedzenie pochodzące z ekologicznych pól nie zawiera żadnych szkodliwych substancji, np. pozostałości po środkach ochrony roślin, które mogą mieć wpływ na metabolizm i odporność kobiety w ciąży. Co więcej, istnieją badania wskazujące na związek jedzenia żywności przetworzonej z niepłodnością. Nie dziwi zatem, że coraz więcej pań, które spodziewa się dziecka, sięga po produkty ekologiczne.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *