Zdrowe gotowanie na parze

Jeżeli chcemy być zdrowi, odporni i mieć energię każdego dnia, musimy gotować lekkostrawnie i pożywnie. Warzywa, owoce, pieczywo pełnoziarniste, nabiał, chude mięso – lista jest naprawdę długa. Rodzaj produktu to jedno, a jego sposób obróbki termiczny to drugie. Wszyscy uwielbiamy smażyć, bo szybko i smacznie podgrzejemy danie dnia, przygotujemy mięso na obiad. Posiłki te jednak często są wysokokaloryczne, bo przygotowane w obecności tłuszczów. Dlatego zachęcam do wypróbowania naczyń do gotowania na parze, w których przyrządzicie obiad i bez tłuszczu, i bez soli.

naczynie do gotowania na parze, źródło: /www.shop.philipiakmilano.pl

naczynie do gotowania na parze, źródło: /www.shop.philipiakmilano.pl

Pełne witamin posiłki na parze

Pomimo tego że gotowanie na parze jest starą metodą obróbki żywności, wiele osób niechętnie sięga po naczynie przeznaczone do tego celu i woli smażyć na patelni. Polska kuchnia opiera się głównie na daniach duszonych i smażonych, niewiele w niej posiłków z pary. Warto wiedzieć, że warto wprowadzić zmiany w swojej kuchni, zakupić naczynie do gotowania na parze Philipiak (sprawdź) i przede wszystkim cieszyć się zdrowymi posiłkami. Czy wiecie, że podczas tradycyjnego gotowania dania tracą ok. 40% witamin i minerałów? Znaczna część ich zostaje wypłukana przez wodę, którą odcedzamy podczas gotowania. Natomiast podczas gotowania na parze warzywa są zanurzane w wodzie, zatem nie tracą cennych substancji odżywczych i przede wszystkim swoich walorów smakowych. Potrawy z pary więc nie wymagają dodatkowego przyprawiania. Wiele osób rezygnuje z ich solenia. Ryba przygotowywana na parze jest o wiele smaczniejsza niż na patelni.

Prosta techniki i wygodna gotowania

Dużą zaletą tej techniki gotowania jest wygoda. Gotując na parze oszczędzamy czas, bo obiad możemy przygotować nawet w 20 min. Co więcej nie musimy zaglądać do produktów znajdujących się w naczyniu, mieszać i obracać dania, jak na patelni. Gotowanie na parze odbywa się samoczynnie. To bardzo prosta metoda przygotowania posiłków. Potrzebujecie tylko naczynie do gotowania na parze, do którego należy wlać wodę, by żywność na sitku nie stykała się z nią. Do wody warto wrzucić ulubione przyprawy i/lub zioła. Warto ułożyć jedzenie luźno, by uparowało się równo i z każdej strony. Najlepiej rozłożyć je jednowarstwowo i równomiernie. Artykuły spożywcze przed gotowaniem należy opłukać, rybę trzeba rozmrozić i skropić sokiem z cytryny. Aby jedzenie nie przywierało do sita, można położyć liść białej kapusty.

Jeśli planujecie zmianę nawyków żywieniowych, sięgnijcie po naczynia Philipiak, które cieszą się nienaganną opinią wśród entuzjastów gotowania na parze. Ich cena jest niska, biorąc pod uwagę wysoką jakość. Garnki te wykonane ze stali nierdzewnej są odporne na zadrapania, dzięki czemu mogą posłużyć na kilka lat w waszej kuchni.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *