Zdrowe bułeczki owsiane

Jeżeli kupne bułki przestają smakować lub kiedy szukamy czegoś zdrowego, z naturalnych składników – upieczmy irlandzkie bułeczki owsiane. Przepis jest banalnie prosty, wszystkie użyte składniki są zdrowe i naturalne, a efekt końcowy jest zaskakująco smaczny.

Składniki na 12 bułeczek:

400 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej żytniej lub graham)

100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych!)

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli (najlepiej w płatkach)

300 ml porteru lub zwietrzałego piwa (pozbawionego gazu)

150 ml maślanki lub płynnego jogurtu naturalnego

4 łyżki oleju

4 łyżki płynnego miodu

Wszystkie sypkie składniki mieszamy w dużej misce drewnianą łyżką. W osobnej misce mieszamy składniki płynne, które następnie dodajemy do składników sypkich. Tą samą drewnianą łyżką mieszamy całość. Na początki ciasto może wydawać się zbyt płynne, ale już po chwili mieszania przybierze bardziej zwartą konsystencję – to efekt działania sody oczyszczonej.

Na wyłożonej pergaminem lub silikonową podkładką do pieczenia blasze układamy uformowane bułeczki (powinny mieć średnice około 7 cm). Ponieważ ciasto wciąż jest dość klejące, warto pomóc sobie łyżką. Gotowe bułeczki posypujemy płatkami i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 15-20 minut.

bułeczki owsiane

Naturalne i zdrowe bułeczki owsiane

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *