O tym, jak ważne jest żywienie niemowląt wie każda mama. Już po 4. miesiącu życia dziecko, które było karmione mlekiem modyfikowanym może zjeść pierwszą zupkę jarzynową. To dobrym czas na rozszerzenie diety i wprowadzenie do niej warzyw takich jak marchewka, pietruszka, ziemniaki. Taką zupkę każda mama może przygotować w zaciszu własnego domu. Ważne jest jednak to, by była ugotowana z naturalnych i przede wszystkich ekologicznych produktów, które mają potwierdzenie swojej jakości. A to może okazać się nie lada wyzwaniem.
Ekologiczny przepis
Do przygotowania pierwszej zupki jarzynowej każda mama będzie potrzebowała następujące warzywa: pół średniej wielkości marchewki, 1 mały ziemniak, 1/2 pietruszki. Ponadto konieczna będzie także woda źródlana oraz łyżeczka oliwy z oliwek. Warzywa należy bardzo dokładnie umyć i wypłukać. Pokroić w talarki i wrzucić do gorącej wody. Należy gotować na małym ogniu przez zaledwie 20 minut. Gdy wywar ostygnie, należy zblenderować zupę na masę i jeszcze raz zagotować, na koniec dodając łyżeczkę oliwy z oliwek. Przepis jest bardzo prosty. Warto jednak zachować ostrożność, by dziecko przyzwyczaiło się do trawienia nowych pokarmów.
A gdy nie mamy czasu…
To jest jeszcze prościej – kupujemy gotowe zupki po 4 miesiącu. Zawierają także wszystkie warzywa oraz olej rzepakowy. Największą ich zaletą jest wygoda dla mamy, bo zawsze możemy mieć je pod ręką – czy to na wycieczce, czy u lekarza, czy na spacerze. Ponadto mamy pewność, że zupki zostały przygotowane z ekologicznych warzyw, bo posiadają certyfikat Instytutu Matki i Dziecka. Godne polecenia zupki powyżej 4 miesiąca życia ma Gerber. To produkty przecierowe jarzynowe, które nie zawierają konserwantów i barwników.