Buraki ćwikłowe to wciąż niedoceniane warzywa w polskiej kuchni. Możemy przygotować z nich zakwas buraczany – naturalny i niesamowicie zdrowy napój, który doda energii, wzmocni i oczyści organizm. Sok z buraków jest źródłem wielu witamin i soli mineralnych, zatem powinien znaleźć miejsce w lodówce każdej rodziny. Jesień to dobry czas na przygotowanie domowego i naturalnego zakwasu na zimę. Zrobienie zakwasu zajmie kilkanaście minut – zatem do dzieła!
Do przygotowania zakwasu potrzebujesz: 1 kg buraków, ziele angielskie, ząbek czosnku, dwa litry przygotowanej i ostudzonej wody, kminek i dwa liście laurowe. Warzywa dokładnie myjemy i obcinamy im „ogonki”, następnie kroimy w plastry (młode buraki mogą zostać nie obrane, stare warto obrać, ponieważ mają często ciemne plamy, których warto się pozbyć). Buraki układamy w dużym słoiku, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, którą należy lekko osolić. Czosnek lekko miażdżymy nożem i wrzucamy do buraków. Na koniec naczynie przykrywamy gazą lub ściereczką, którą warto zabezpieczyć gumką recepturką. Zakwas odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce. W tym czasie ma miejsce proces kiszenia. Zakwas będzie gotowy, gdy poczujemy wyraźny kwaśny smak. Wtedy możemy wstawić go do lodówki i pić codziennie. Regularne spożywanie buraków w takiej postaci to gwarancja zdrowia, witalności i sił. Ze względu na właściwości lecznicze zakwasu, tego rodzaju mikstury są zalecane w profilaktyce antynowotworowej i niedokrwistości. Buraki oczyszczają krew i odkwaszają organizm. Pij zakwas buraczany każdego dnia!