Wigilijny kompot z suszu

Podajecie na Wigilię tradycyjny kompot z suszu? Jego recepturę znały jeszcze nasze babcie. Niegdyś był podstawowym napojem bezalkoholowym podawanym do obiadu. Obecnie serwowany jest w niektórych domach podczas kolacji wigilijnej. Kompot z suszu to nic innego jak zdrowy napój  z suszonych owoców. Najczęściej przygotowywany z jabłek, gruszek oraz wędzonych śliwek. Warto go zrobić nie tylko na święta, bo regularne picie kompotu korzystnie wpływa na układ trawiennym, m.in. reguluje perystaltykę jelit.

kompot z suszonych owoców (źródło:pinterest.com)

kompot z suszonych owoców (źródło:pinterest.com)

Przepis na kompot z suszonych owoców jest wręcz banalny. Owoce dostaniemy w każdym sklepie, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Najlepiej jednak przygotować go z własnoręcznie uwędzonych polskich odmian śliwek oraz ususzonych jabłek i gruszek. Jeżeli jednak nie zdążyliśmy przygotować suszu w okresie letnim, pozostanie nam udać się po gotową mieszankę do pobliskiego warzywniaka.

Ile pomysłów na menu wigilijne, tyle sposobów na przygotowanie napoju z suszonych owoców. Osobiście polecam połączenie smaku owoców z korzennymi aromatami, które można uzyskać dodając goździki i cynamon. Do gorącego napoju warto wrzucić również kilka plasterków pomarańczy i cytryny. Ale po kolei – czego potrzebujemy?

Składniki:
– 20 dag suszonych śliwek,
– 20 dag suszonych moreli,
– 20 dag suszonych jabłek,
-20 dag suszonych gruszek,
– 5 goździków,
– ½ szkl. cukru,
– 2 łyżeczki cynamonu mielonego i laska cynamonu do smaku,
– dwa plasterki cytryny,
– trzy plasterki pomarańczy,
– miód.

Przygotowanie:
Suszone owoce należy opłukać i namoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie. Następnie należy włożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Na koniec należy dodać goździki, cynamon i gotować prze 45 minut na niewielkim ogniu. Cytrynę i pomarańczę należy smażyć gorącą wodą i pokroić na pasterki. Dodać do kompotu na koniec. Ugotowany kompot należy posłodzić cukrem i miodem wedle uznania.

Kompot z suszu najlepiej smakuje schłodzony. Jego największą zaletę jest to, że szybko gasi pragnienie i poprawia trawienie, ponieważ zawiera sporo błonnika. Natomiast suszone owoce są skarbnicą witamin, takich jak A, C i B.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *