Wielkanocna buchta drożdżowa

W polską tradycję świąt Wielkiej Nocy wpisało się pieczenie bab, miodowników, mazurków i innych słodkich przysmaków. Kuchnia polska znana jest na świecie z dobrych ciast przygotowywanych na zbliżające się wielkimi krokami świąt. Z tej okazji w wielu domach rozprzestrzeniać się będzie smak ciasta drożdżowego nazywanego po prostu buchtą. Poniżej przepis na buchtę drożdżową klasyczną i nadziewaną.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Ciasto drożdżowe od zawsze było podstawą wielu wielkanocnych wypieków. Buchty, czyli małe bułeczki z nadzieniem lub bez wypiekane były w piecu lub prodiżu. Najważniejsze w tym procesie było uformowanie kulek leżących na blasze obok siebie. Podczas pieczenia bułeczki łączyły się ze sobą, tworząc spójne ciasto drożdżowe, które przełamywało się dłońmi na niewielkie kawałki zwane buchtami. Te małe bułeczki jadło się najczęściej z domowymi konfiturami lub po prostu „na sucho”. Poniżej dwa przepisy na drożdżowe wypieki.

Buchta drożdżowa

Składniki: 1 kg mąki, 1 litr mleka, 4 jajka, 1 kostka masła, 5 dag drożdży, cukier oraz sól.

Przygotowanie:

Przygotowanie rozczyny z mąki, mleka, drożdży i cukru. Jak każdy rozczyn musi postaw w cieple, aż wyrośnie. Następnie należy dodać jajko, masło, odrobinę cukru oraz oczywiście mąkę  i wyrobić ciasto, aż będzie odklejało się od ręki. Blachę należy wysmarować tłuszczem. Gdy ciasto podrośnie, należy je wyłożyć na blachę i piec przez około godzinę w temperaturze 170 stopni.

Buchta drożdżowa nadziewana

Składniki: takie same jak powyżej oraz nadzienie (mogą to być rodzynki, marmolada lub jakaś masa, np. adwokat). W niektórych regionach Polski do buchty dodaje się nadzienie z sera lub cebuli. Ja osobiście polecam ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców, rodzynków lub marmolady. Buchta dobrze smakuje posypana kruszonką.

A kruszonkę przygotujecie bardzo szybko. Oto przepis: 100 gram masła łączymy z 100 gram cukru i odrobiną aromatu waniliowego. Na koniec dodajemy mąkę (200 gram) i tak rozcieramy, aby uzyskać okruchy. Kruszonką posypujemy ciasto przed upieczeniem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *