W kręgu kuchni naturalnej: kisiel z siemienia lnianego

O wyjątkowych właściwościach nasion lnu wiedziały już nasze prababcie, które stosowały je na różne bolączki, m.in. na problemy z trawieniem, wrzody żołądka, oparzenia i odmrożenia, a nawet na zapalenie oskrzeli i uciążliwy kaszel. Len – przez zielarzy nazywany siemieniem lnianym – to cudowna roślina, którą możemy dodać do wielu posiłków przygotowywanych na co dzień. Warto raz na jakiś czas ugotować leczniczy kisiel z nasion lnu, który może być skutecznym i naturalnym lekiem na wiele schorzeń, jest świetnym sposobem na oczyszczanie organizmu z toksyn.

żywność, która oczyszcza organizm z toksyn (źródło:pinterest)

żywność, która oczyszcza organizm z toksyn (źródło:pinterest)

Kupujemy siemię lniane

Zanim jednak podam składniki i sposób przygotowania mojego ulubionego kisielu o działaniu oczyszczającym, napiszę kilka słów na temat  wyboru lnu w sklepie spożywczym. Przede wszystkim nie polecam siemienia mielonego fabrycznie, ponieważ w trakcie tej obróbki „uciekają” najważniejsze oleje roślinne, które mają zdrowotne właściwości lecznicze. Najlepiej więc kupować siemię lniane w pełnych ziarenkach i mielić je np. zwykłym młynkiem do kawy. Len powinno się zawsze przechowywać w temperaturze pokojowej i w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wołki zbożowe kochają tego typu nasiona i mogą szybko się w nich zadomowić. Dlatego nie chomikujcie w domu kilogramowych worków z lnem. Lepiej kupować mniej, a częściej! Zmielone nasiona warto jak najszybciej to możliwe wykorzystać, aby zapobiec jełczeniu dobrych tłuszczów. Zatem do dzieła!

Kisiel z lnu na dwa szybkie sposoby

Wersja gęsta i kleista: łyżkę siemienia lnianego zalewacie szklanką ciepłej wody i gotujecie przez około 15 minut. Ziarenka odcedza się na sitku.Tak przygotowany roztwór z dodatkiem naturalnego pszczelego miodu będzie skutecznym sposobem na dolegliwości układu górnych dróg oddechowych. Taki kisiel możemy spożywać z całymi ziarenkami, które dodatkowo wzmocnią układ odpornościowy i poprawią przemianę materii.

Wersja rzadka: dwie łyżki siemienia lnianego zalewacie wodą i odstawiacie na kilkanaście godzin w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu kisiel wychodzi bardzo rzadki. Możecie go pić jak napój na poprawę trawienia, na biegunkę i dla urody. Taki preparat jest również być świetną płukanką na włosy lub składnikiem maseczki, którą wcieramy na kilka minut po ich umyciu. Już po kilku stonowaniach włosy staną się puszyste, zdrowe i przede wszystkim lśniące.

Siemię lniane możecie dodawać do sałatek, surówek i sosów. Len w postaci zmielonej dość dobrze smakuje w zupach, a jeszcze lepiej w domowym chlebie. Gdy zaczniecie regularnie dodawać nasiona do wielu potraw, poczucie się po prostu lepiej, bo len szybko wyreguluje pracę jelit. Jedzcie więc len dla zdrowia i urody!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *