Uprawa fasoli w Polsce

Polska zajmuje czwarte miejsce w Europie pod względem uprawy fasoli. Z roku na rok produkcja suchych nasion rośnie z uwagi na korzystne ceny plonów oraz dość godne warunki zbioru. Fasola jest rośliną ciepłolubną, jednoroczną, korzeniową i samopylną.

źródło:Pinterest

Fasolowe zagłębie

Do uprawiania fasoli najlepsze są żyzne gleby przepuszczalne o odczynie zbliżonym do obojętnego. Największe zbiory fasoli w Polsce są w rejonach o długim okresie wegetacji, małej ilości opadów w sierpniu oraz we wrześniu. Roślinę strączkową uprawia się na południowej Lubelszczyźnie, w okolicach Przemyśla, Jarosławia i Tarnowa oraz Łodzi. Siew fasoli przypada na koniec kwietnia/początek maja. Okres wegetacji tej rośliny strączkowej trwa od 112 do 130 dni. Jeżeli chodzi o przedplon, fasola nie ma dużych wymagań, może być uprawiana również po warzywach cebulowych, okopowych i zbożowych.

Przygotowanie gleby na siew

Nieco większe wymagania ma fasola wielokwiatowa, jesienią konieczne jest nawożenie obornikiem, a na wiosnę potrzebne będą dawki superfosforanu i siarczanu potasu. Gleba powinna być starannie przygotowana na siew fasoli, nasiona warto zabezpieczyć wcześniej przed szkodnikami i patogenami glebowymi. W zależności od wielkości nasion, głębokość siewu fasoli wynosi od 2 do 5 cm. Przed kwitnięciem fasoli warto opryskać roślinę środkami odżywczymi połączonymi ze zwalczaniem chwastów, bowiem uprawy strączkowe są podatne na zachwaszczenie…

Zbiór fasoli

Fasolę zwykłą zbiera się pod koniec sierpnia i na początku września. Roślina jest ścinana ręcznie lub koszona maszyną, następnie zostaje pozostawiona do przeschnięcia, w tym czasie jest kilkakrotnie „przewracana”. W niektórych regionach Lubelszczyzny niektóre odmiany fasoli układa się na drewnianych kozłach, w których dosychają przez kilka tygodni. Nie ma specjalnych maszyn do młócenia fasoli, najczęściej używa się tradycyjnego kombajnu do zboża, której heder jest przystosowany do omłotu roślin strączkowych.

Plony coraz większe

Plon z jednego hektara, w zależności od warunków pogodowych i glebowych, wynosi od 1 do 3 ton. W 2013 roku rolnicy mogli uzyskać nawet 5000 złotych netto z 1 ha. Za kg fasoli karłowatej można było zarobić w skupie od 4,5 do 4,8 złotych. Póki co rolnicy nie mają problemów ze zbytem fasoli. Suche nasiona zostają eksportowane do Meksyku, krajów Półwyspu Arabskiego oraz Afryki.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *