Tort orzechowy z masą kawową

Jesień w pełni. Deszczowo, wietrznie i zimno. Pogoda nas nie rozpieszcza. Słońca niewiele. Dni stają się coraz krótsze. Jak wytrzymać do wiosny? Nie pozostaje nic innego, jak się z tym pogodzić. Na poprawę nastroju możemy zjeść coś słodkiego. Nie ma nic lepszego na niedzielną jesienną chandrę, jak kawałek tortu orzechowego z masą kawową. To jeden z najlepszych tortów jakie jadłam do tej pory. Przepis na ten deser jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jeżeli lubicie zatem słodkie przysmaki z dodatkiem kawy, taki kawałek tortu będzie najlepszych ratunkiem na deszczowe, chłodne i pochmurne dni. A oto przepis.

źródło: pixabay.com

źródło: pixabay.com

Oto składniki na biszkopt kakaowy:

  • 8 dużych jaj,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki wody przygotowanej.

Przygotowanie biszkoptu

Ubijamy klasyczny biszkopt – najpierw białka na sztywno, dodając cukier – później żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną wcześniej z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko miesza się łyżką drewnianą i przelewa do tortownicy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Biszkopt czekoladowy należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez minimum 50 minut.

Oto składniki na biszkopt orzechowy:

  • 5 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki orzechów włoski zmielonych przez maszynkę,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki rodzynek.

Przygotowanie biszkoptu orzechowego

Ubijamy białka, dodając cukier. Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami i stopniowo dodajemy do piany. Wszystkie składniki łączymy, mieszając drewnianą łyżką. Przekładamy do tortownicy i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Oto składniki na masę kawową:

  • 1 litr mleka,
  • 7 łyżek mąki pszennej.
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 10 łyżek cukru,
  • 7 łyżek kawy dobrego gatunku (polecam kawę Tchibo (kliknij)) należy rozpuścić we wrzątku,
  • 2 kostki masła,
  • 1 łyżka wódki.

Przygotowanie masy kawowej

1/2 mleka należy zagotować. W pozostałej części należy rozpuścić cukier oraz mąkę. Następnie to wszystko powinno się wlać do mleka i gotować aż powstanie budyń. Masło należy utrzeć na masę, dodając budyń, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji. Na koniec dodać kawę Tchibo (zimna) oraz wódkę. Wszystkie składniki należy wymieszać. Gotowe!

Ostatnim etapem jest przecięcie biszkoptu na dwie równe części oraz nasączenie każdej z nich tradycyjnym ponczem wykonanym z herbaty i odrobiny alkoholu. Następnie placki należy posmarować masą z kawy. Boki i wierzch mogą być również posmarowane tą masą. Dekoracja jest kwestią gustu. Polecam wybrać gotowe ozdoby na tort, dostępne w wielu hurtowniach spożywczych, np. w Makro.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *