Imbir to jedna z najstarszych przypraw na świecie ceniona za cenne właściwości zdrowotne. Kłącza imbiru zawierają cenne olejki eteryczne, które od stuleci wykorzystywane są w medycynie naturalnej do leczenia wielu dolegliwości. Przyprawa ma również szerokie zastosowanie w kuchni – świetnie sprawdza się jako dodatek do herbaty, kompotów, deserów, zup i mięs. Największą właściwością imbiru jest zdolność rozgrzania organizmu w okresie zachorowania na grypę i przeziębienie. Imbir bowiem warto stosować na bóle gardła i inne infekcje górnych dróg oddechowych. Syrop z imbiru to najskuteczniejszy sposób na wzmocnienie odporności. Warto go przygotować w domu i mieć zawsze pod ręką.
Przepis na imbirowy eliksir
Składniki:
– 350 gram imbiru (dostaniecie go w każdym sklepie na stoisku warzywno-owocowym),
– 5 cytryn,
– 7 łyżek miodu naturalnego (sztuczny nie zawiera tylu witamin).
Sposób przygotowania:
Kłącza imbiru obieramy starannie nożykiem. Następnie ścieramy je na tarce i zalewamy gorącą wodą (opcjonalnie około jednego litra wody). Gdy roztwór ostygnie, dodajemy do niego miód i wyciśnięty wcześniej sok z cytryn. Wszystkie składniki dokładnie i intensywnie mieszamy. Na koniec należy syrop przecedzić i przelać do ulubionej butelki. Gotowe! Gdy dopadnie nas przeziębienie, warto przyjmować minimum trzy łyżki soku dziennie.
Właściwości syropu z imbiru
Imbir działa jak aspiryna –skutecznie rozgrzewa i działa przeciwzapalnie. Jest najlepszą metodą na ból mięśni, ponieważ przynosi ulgę chorym stawom. Być może dlatego w składzie wielu maści rozgrzewających imbir jest znaczącym składnikiem. Syrop z imbiru ma również działanie napotne i przeciwbakteryjne. Ma zdecydowany wpływ na krążenie krwi.
Kuracja imbirowa to samo zdrowie. Warto o niej pomyśleć tej jesieni, aby zapobiec przeziębieniu i nie dać się wszechobecnym wszędzie wirusom i bakteriom. Imbir można kupić w postaci sproszkowanej lub jako korzeń.