Sezon na botwinkę

Lubicie barszcz z młodych buraków ćwikłowych? Ja uwielbiam zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z dodatkiem śmietany i koperku smakuje najlepiej. Inni dodają do tej zupy również ziemniaki i jajko. Polecam wszystkim nie tylko ze względu na właściwości smakowe, ale również odżywcze. Botwinka zawiera witaminę A, E oraz żelazo. Zupa z botwinki oczyszcza organizm z toksyn oraz pobudza apetyt.

świeża w pęczkach botwinka na straganie

źródło: https://pixabay.com/

Botwinka – właściwości

Spożywając dużo mięsa, pieczywa oraz cukru, mamy zakwaszony organizm, w którym szybciej dochodzi do stanów zapalnych, będących przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. miażdżycy i nadciśnienia. Botwinka jest warzywem zasadotwórczym, zatem częste spożywanie jej przywraca równowagę kwasowo-zasadową.

Interesujące jest to, że liście botwinki zawierają substancje działające podobnie jak estrogeny, zatem warzywo zaleca się szczególnie kobietom w okresie rozrodczym. Tym bardziej że w korzeniu buraka ćwikłowego znajduje się bogactwo kwasu foliowego – witaminy niezbędnej do prawidłowego rozwoju płodu.

Botwinka jest bogata w biotynę oraz siarkę, zatem świetnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Ponadto udowodniono, że botwinka zawiera 13 różnych antyoksydantów, które poprawiają krążenie krwi i pomagają usunąć z organizmu wolne rodniki, będące przyczyną starzenia się organizmu.

Botwinka – przepis na zupę

Składniki:

  • 1 pęczek młodej i świeżej botwinki,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 5 łyżek śmietany kremówki lub do zup,
  • pół pęczka koperku,
  • sól, pieprz,
  • 1 litr bulionu warzywnego.

Przygotowanie:

Liście botwinki należy odciąć od buraczków, dokładnie umyć, a korzenie obrać. Na desce do krojenia posiekać liście razem z gałązkami. Buraczki pokroić na cienkie paski. Do wcześniej przygotowanego bulionu dodać posiekane części buraka i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Na koniec dodać sól i pieprz oraz sok z cytryny, a po chwili śmietanę do zup (2-3 łyżki). Posypać posiekanym koperkiem i gotowe!

Uwaga! Śmietanę lepiej jest wcześniej wymieszać z kilkoma łyżkami zupy w oddzielnym naczyniu, a następnie wlać do garnka, w którym znajduje się botwinka.

Botwinka to wiosenna zupa, która jest dla mnie esencją majowego menu. Polecam wszystkim!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *