Przepisy na naturalny syrop na kaszel

Gdy w okresie letnim pojawi się przeziębienie,  mimo słonecznej pogody za oknem jesteśmy rozdrażnieni, zmęczeni i senni. Ponadto kaszel, katar i ból gardła są na tyle dokuczliwe, że nierzadko utrudniają  nam codzienne funkcjonowanie. Trzeba zatem działać natychmiastowo, pokonując infekcję za pomocą domowych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.   Naturalny syrop na kaszel jest niezwykle skuteczny w działaniu i bezpieczny dla organizmu. Oto kilka przepisów.

naturalny syrop na kaszel w kubku z ziołami

źródło: www.pixabay.pl

Syrop z cebuli

Cebula szczególnie pomaga na suchy kaszel.  Naturalny syrop na kaszel z cebuli zawiera olejki lotne, kwas foliowy, witaminy i składniki mineralne. Jest on bezpieczny dla zdrowia dzieci, a z dodatkiem cukru ma słodki smak. Istotne jest to, że łagodzi kaszel, ułatwia odkrztuszanie oraz wzmacnia układ odpornościowy. Jak zrobić domowy syrop z cebuli? Wystarczy obrać 2 cebule, pokroić w piórka i przełożyć do miseczki. Następnie trzeba zasypać cebulę cukrem i dobrze wymieszać. Miseczkę przykryć folią i odstawić do lodówki na 5 godzin, aby cebula puściła sok. Na koniec syrop należy odcedzić  i podawać osobie chorej po 2-3 łyżeczki, np. do herbaty.

Syrop z kwiatu lipy

Kwiat lipy ma właściwości napotne, przeciwskurczowe i uspokajające. Herbata z tej rośliny pomaga również na migrenę oraz bezsenność. Rokrocznie warto własnoręcznie osuszyć kwiatostan lipy, aby mieć tę roślinę zawsze pod ręką.  Polecam również przygotowanie syropu z samych kwiatów – potrzebujemy tylko 2 garści kwiatostanu, 1 kg cukru i 1 litr wody. Wrzątkiem zalewamy kwiaty i przykrywamy na około 2 dni, mieszając zawartość minimum raz dziennie. Na koniec filtrujemy syrop i przelewamy do butelki. Warto ten naturalny syrop na kaszel spasteryzować – wówczas będzie można go schować do piwnicy i wykorzystać, gdy dopadnie nas przeziębienie.

Syrop z miodu, cytryny i imbiru

Nie jest tajemnicą, że miód ma właściwości przeciwzapalne i wzmacniające układ odpornościowy.  Imbir skutecznie oczyszcza drogi oddechowe, a cytryna zawiera witaminę C, która ma właściwości przeciwwirusowe. Gdy te 3 produkty połączymy ze sobą, przygotujemy smaczny syrop, który można dodawać do herbaty oraz spożywać po 1-2 łyżki dziennie. Jak go przygotować? Wystarczy wlać kilka łyżek miodu do małego słoika, a następnie ułożyć na nim kilka plasterków nieobranej i sparzonej cytryny. Całość należy posypać obranym i startym na tarce imbirem. Zawartość słoika trzeba wymieszać, zakręcić naczynie i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.

Syrop z tymianku

Świeże lub zasuszone liście tymianku należy zalać 0,5 kg cukru rozpuszczonym w 1 litrze wody. Wszystkie składniki wymieszać i zamknąć słoik. Odstawić roztwór z tymianku w suche i ciemne miejsce na 2 dni. Po tym czasie syrop przecedzić przez sitko i przelać do wyparzonej buteleczki. Domowy syrop sprawdza się zarówno przy kaszlu suchym, jak i mokrym. Można go spożywać 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Przepisy na domowy syrop na kaszel od wieków wykorzystywane są w medycynie ludowej. Syropy własnej roboty nie są trudne w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Coraz więcej receptur preparatów aptecznych ma również składy oparte na naturalnym recepturach, np. syrop na kaszel Pelavo zawiera naturalne substancje roślinne, m.in. ekstrakt z lipy oraz z korzenia pelargonii afrykańskiej. Ten naturalny syrop na kaszel (sprawdź) można podawać już dzieciom powyżej 3 roku życia. Syrop ten wspomaga odporność i działa napotnie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *