Przepis na zupę na jesienną słotę

Jesień to czas zup – tych sytych i rozgrzewających. Te niskokaloryczne danie dostarcza nam niezbędnych witamin i soli mineralnych.  Pomaga nam przetrwać ten trudny czas nieustannych zmian temperatur, sprzyjających zachorowaniu na grypę i przeziębienie. Talerz gorącej zupy ogrzewa przemarznięty organizm i dodaje nam energii. Niekwestionowanym atrybutem jesieni jest dynia, z której można przygotować wspaniałą zupę-krem.

źródło: http://www.us.ayushveda.com

źródło: http://www.us.ayushveda.com

Składniki:

  • 0,5 kg miąższu z dyni,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sok z 2 cytryn,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • liść laurowy,
  • cukier,
  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • pół łyżeczki chilii,
  • pół łyżeczki papryki czerwonej.

Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy w piekarniku przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na oliwie i dodajemy do nich upieczoną dynię. Wszystkie składniki zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy: sól, chilii, pieprz. Gotujemy przez ok. 20 minut. Gdy zupa wystygnie, przelewamy do garnka i doprawiamy sokiem z cytryny oraz przyprawami. Gdy zupa będzie zbyt gęsta, wystarczy dolać odrobinę wody przygotowanej. Zupę krem z dyni podajemy z ulubionymi grzankami lub pieczywem czosnkowym.

Krem z dyni możemy podawać na wiele sposobów: z soczewicą, z niebieskim serem, z prażonymi ziarnkami słonecznika, z klopsikami z mięsa z indyka oraz z czarnuszką i serem grana padano. Dyniowy smak może być bazą dla różnych kombinacji smakowych – również tych ostrych i słodkich.  Zupa z dyni dobrze smakuje nawet z krewetkami. Polecam wszystkim na rozgrzanie organizmu 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *