Pożyteczne bakterie kwasu mlekowego. Gdzie je znaleźć w produktach?

Dobre bakterie kwasu mlekowego występujące w jelitach są gwarancją dobrego samopoczucia oraz zapobiegają wielu chorobom. Dostarczane do organizmu w odpowiedniej dawce normalizują skład mikroflory jelitowej, ułatwiają trawienie i wpływają na wzmocnienie odporności. Bakterie kwasu mlekowego to pewnego rodzaju obrońcy chroniący przed inwazją drobnoustrojów chorobotwórczych. Poniżej lista naturalnych probiotyków, czyli produktów zawierających pożyteczne bakterie.

słoik z ogórkami do ukwaszenia

źródło: pixabay.pl

Domowa kapusta kiszona

Pod wpływem Lactobacillus plantarum, czyli bakterii kwasu mlekowego kapusta fermentuje. To kiszone warzywo zawiera o wiele więcej witamin niż świeże. Jest świetnym źródłem witaminy C, która zapobiega infekcjom. Aby dostarczyć do organizmu dobroczynnych bakterii, wystarczy kilka razy w tygodniu pić sok z kiszonej kapusty. Szczególnie zimą warto jeść surówkę z kiszonej kapusty, np. w towarzystwie ryby i ziemniaków. Uwaga! Nierzadko w sklepach kupimy kapustę konserwowaną sorbinianem sodu, która nie zawiera niestety probiotyków 🙁 Warto zatem warzywo ukisić w domu i raczyć się jej smakiem kilka razy w tygodniu.

Jogurt naturalny, maślanka i kefir

O tym, że jogurty są źródłem probiotyków wie chyba każdy, kto ogląda telewizję. Producenci nabiału oferują bogatą gamę jogurtów, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną. Dobre bakterie kwasu mlekowego, jak  np. Lactobacillus i Bifidobacterium znajdujące się w produktach mlecznych mogą być pomocne w leczeniu wzdęć i zaparć u dorosłych.

Warto wiedzieć, że nie każdy jogurt naturalny zapewni nam odpowiednią ilość probiotyków. Jeżeli zatem mamy ich deficyt w organizmie, np. najczęściej podczas antybiotykoterapii lub biegunki, to warto wspomóc się preparatami z apteki. Bakterie kwasu mlekowego (http://www.dicoflor.pl/pl/przy-antybiotykoterapii/zywe-kultury-bakterii-dla-dzieckaLactobacillus są zalecane także dzieciom m.in. w leczeniu ostrej biegunki rotawirusowej. Wybierając produkt mleczny, należy w pierwszej kolejności przeczytać jego skład i zwrócić uwagę na szczepy bakterii użyte do produkcji.

Domowe ogórki kiszone

Bakterie kwasu mlekowego występują także w ogórkach kiszonych. Częste jedzenie tych warzyw jest dobrym sposobem na usuwanie toksyn z organizmu w bardzo naturalny sposób. Podczas kiszenia w ogórkach gromadzą się witaminy z grupy B oraz witamina PP, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Ogórki kiszone są szczególnie polecane na wrzody żołądka.

Bakterie kwasu mlekowego znajdują się także w kwasie chlebowym, jednak w Polsce niełatwo jest kupić kwas bogaty w probiotyki. Naturalny kwas chlebowy szybciej znajdziemy na sklepowej półce w Rosji niż w naszym kraju. Warto więc taki napój probiotyczny przygotować w domu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *