Pierwsza zupka dla niemowląt

źródło:Pinterest

źródło:Pinterest

Rynek ekologiczny ze zdrową żywnością ciągle się rozwija. W wielu miejscach kupimy zdrowe warzywa i owoce. Niestety produkty ekologiczne są ciągle drogie i nie stać na nie przeciętną polską rodzinę żyjącą ze średniej pensji. Zawsze możemy liczyć na własną kreatywność i przygotować posiłki z ekologicznych półproduktów. Niewątpliwie najważniejszym posiłkiem dla niemowlaka są zupki. To pierwsze smaki, które poznaje nasze dziecko. Poznaj proste i ekologiczne sposoby na zupki dla dziecka.

Na etapie diety rozszerzające, zupka to pierwsze danie, które poznaje dziecko. Powinna składać się tylko z jednego składniku (ekologicznych warzyw, najlepiej z marchwi, ziemniaka lub dyni) i mieć konsystencję papki. Około szóstego miesiąca życia przychodzi czas na zupkę jarzynową. Można ją zagęścić kleikiem ryżowym i dodać odrobinę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, aby organizm dziecko wchłonąć witaminy zawarte w zupce. Konsystencja pierwszego posiłku powinna być gładka, płynna i gęsta, przypominająca krem.

Pierwszym warzywem w diecie może być także ugotowany ziemniak. Przygotowanie zupy zajmuje kilka minut. Wystarczy go ugnieść i zmieszać z mlekiem, które dziecko pije na co dzień. Warzywo należy podawać przez cztery dni i kontrolować czy niemowlak nie ma żadnych objawów alergii. Wprowadzanie zupki powinno odbyć się ostrożnie, dziecko musi zaakceptować nowy smak i przyzwyczaić się do trawienia.

Samodzielne przygotowanie zupek dla niemowląt jest o wiele zdrowsze dla dziecka niż karmienia posiłkami ze słoiczków. Pamiętaj jednak, aby robić zakupy w sklepach z ekologiczną żywnością. Jeżeli nie masz możliwości, nie kupuj marchwi o dorodnej wielkości, tylko mniejszą, bo prawdopodobnie wyrosła bez pestycydów.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *