Pasztet drobiowy z papryką – moja propozycja na śniadanie

Nie wiem jak Wam, ale mnie pasztet kojarzy się z wycieczkami szkolnymi. Nie odbyły się one bez kanapek na łonie natury z dodatkiem tego drobiowego mazidła. Pasztet świetnie smakował na świeżej bułce z połączeniu z ogórkiem kiszonym. Wspomnienia o przysmaku lat dziecinnych wywołały we mnie ochotę na przygotowanie domowego pasztetu z papryką. Wbrew pozorom zrobienie pasztetu nie jest takie strasznie trudne, jak się wydaje. Musicie sami spróbować!

pasztet drobiowo wieprzowy na kanapce z sałatą lodową i dodatkiem z podsmażonego boczku

źródło: pixabay.com

Jeśli do tej pory nie robiliście pasztetów w domu, to gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Ten pasztet drobiowy jest wyjątkowo wyborny, mazisty, z nutą paprykową i świetnie rozprowadzający się po chrupkim pieczywie. To propozycja dla tych, którym znudziły się codzienne kanapki z wędliną, serem i pomidorem. Jeżeli raz spróbujecie ten pasztet, to będziecie robić go nie tylko od święta:) Bo ma smak, który zostaje w pamięci na dłużej! Największą jego zaletą jest to, że ma niską zawartość tłuszczu i nie ma w składzie sztucznych dodatków. W sam raz do pysznych kanapek dla naszych dzieci!

Potrzebujecie:

  • 150 gram wątróbki drobiowej,
  • 180 gram piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 marchewka,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • 100 gram masła,
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek.

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa te smażymy na oliwie z oliwą aż staną się miękkie. Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę i podsmażamy na drugiej patelni, dodając drobno posiekany przez praskę czosnek oraz przyprawiając tymiankiem i rozmarynem.  W ten sam sposób smażymy wątróbkę drobiową. Gdy wszystkie powyższe składniki nie będą gorące, należy je zmielić w maszynce elektrycznej lub za pomocą blendera. Następnie mieszamy ze sobą pastę warzywną z drobiem i dodajemy zimne masło, aż powstanie jednolita mazista konsystencja. Na koniec pasztet drobiowy przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy jeść go od razu po przygotowaniu lub odstawić do lodówki, gdzie poleży nawet kilka dni.

Polecam również domowy pasztet drobiowo wieprzowy wykonany z wątróbki drobiowej i mięsa mielonego. Dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie, mam inną propozycję Belgijski pasztet drobiowo wieprzowy (kliknij), który jest równie smaczny i ma podobny delikatny smak.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *