Orzeźwiający napój z rabarbaru na upały

Sezon na rabarbar w pełni. Warzywo jest nieocenionym źródłem witamin i soli mineralnych, więc nie może go zabraknąć w letnim menu. Rabarbar jest idealnym składnikiem napojów orzeźwiających, które podnoszą na nogi, dodają energii i nawilżają organizm. Rabarbar jest łatwo dostępny, tani i i niepowtarzalny w swoim smaku. Napój, inaczej zwany kompotem, charakteryzuje się niepowtarzalną kwasowością. Warto go pić każdego dnia. Można podawać dzieciom.

pinterest

pinterest


Przygotowanie napoju zajmie dosłownie kilka minut. Potrzebujemy około czterech gałązek rabarbaru o długości łokcia. Starsze łodygi rabarbaru powinniśmy obrać z wierzchniej warstwy, młody rabarbar nie musimy obierać. Następnie kroimy warzywo w kostkę o grubości 3 cm. Kolejnym krokiem jest gotowanie kompotu. Do dużego garnka wlewamy około litr wody i przez około 20 minut gotujemy napój. Możemy dosypać cukier w trakcie gotowania lub na końcu – wszystko zależy od potrzeb. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do kompotu cukru waniliowego, który doda magii i oryginalnego aromatu. Gotowe! Mamy kompot słodko-kwaśny idealny na każdy letni dzień.

Napój z rabarbaru najlepiej smakuje schłodzony z dodatkiem kostek lodu i ozdobiony listkami mięty. Za chwilę warzywo nie będzie już dostępne. To ostatni dzwonek, aby przygotować zdrowy kompot z rabarbaru. Jest lubiany przez dzieci i dorosłych. Uwaga! Nadmiar rabarbaru może zaszkodzić naszym maluchom z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego. Mimo to dietetycy cenią i polecają wszystkim rabarbar ze względu na właściwości oczyszczające organizm, zauważone jeszcze przez nasze babcie, które regularnie gotowały kompoty podczas upalnych dni.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *