Sezon na rabarbar w pełni. Warzywo jest nieocenionym źródłem witamin i soli mineralnych, więc nie może go zabraknąć w letnim menu. Rabarbar jest idealnym składnikiem napojów orzeźwiających, które podnoszą na nogi, dodają energii i nawilżają organizm. Rabarbar jest łatwo dostępny, tani i i niepowtarzalny w swoim smaku. Napój, inaczej zwany kompotem, charakteryzuje się niepowtarzalną kwasowością. Warto go pić każdego dnia. Można podawać dzieciom.
Przygotowanie napoju zajmie dosłownie kilka minut. Potrzebujemy około czterech gałązek rabarbaru o długości łokcia. Starsze łodygi rabarbaru powinniśmy obrać z wierzchniej warstwy, młody rabarbar nie musimy obierać. Następnie kroimy warzywo w kostkę o grubości 3 cm. Kolejnym krokiem jest gotowanie kompotu. Do dużego garnka wlewamy około litr wody i przez około 20 minut gotujemy napój. Możemy dosypać cukier w trakcie gotowania lub na końcu – wszystko zależy od potrzeb. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do kompotu cukru waniliowego, który doda magii i oryginalnego aromatu. Gotowe! Mamy kompot słodko-kwaśny idealny na każdy letni dzień.
Napój z rabarbaru najlepiej smakuje schłodzony z dodatkiem kostek lodu i ozdobiony listkami mięty. Za chwilę warzywo nie będzie już dostępne. To ostatni dzwonek, aby przygotować zdrowy kompot z rabarbaru. Jest lubiany przez dzieci i dorosłych. Uwaga! Nadmiar rabarbaru może zaszkodzić naszym maluchom z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego. Mimo to dietetycy cenią i polecają wszystkim rabarbar ze względu na właściwości oczyszczające organizm, zauważone jeszcze przez nasze babcie, które regularnie gotowały kompoty podczas upalnych dni.