Orzechy włoskie

O tym, że orzechy są zdrowe wiemy już od starożytności. Już w tych czasach uważane były za pokarm bogów i darzone ogromnym szacunkiem. „Żywność dla mózgu” – tak można określić orzechy ze względu na ich cudowne właściwości, dzięki którym narząd ten może sprawnie funkcjonować. Wszak w orzechach znajdziecie wszystko co potrzebuje wasz „umysł” – przeciwutleniacze, witaminy z grupy B oraz kwasy omega-3. Jedz zatem od dziś orzechy jako przekąskę do pracy i zdrowy zamiennik dla słodkiego batonika.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Orzech włoski najczęściej kojarzy się nam z dodatkiem do ciast.Tymczasem włoski orzech jest najzdrowszy wśród wszystkich orzechów na świecie. Na przykład w porównaniu do orzechów ziemnych zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za szybsze starzenie się organizmu, nowotwory i choroby serca. Największą jednak zaletą regularnego spożywania orzechów włoskich jest  dobroczynne działanie na pracę mózgu.

Orzechy możemy jeść zarówno jako dodatek do ciast i deserów, jak i posypka do dań mięsnych i sałat. Ważną zaletą orzechów jest to, że są bardzo sycące. Warto mieć je zawsze w torebce w sytuacji nagłego napadu głodu. Są świetnym pomysłem na walkę ze słodyczami. Możemy jeść je bez wyrzutów sumienia, ponieważ przyspieszają metabolizm. Są dobrym sposobem na szybką przekąskę do biura i do szkoły.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *