Jesień w tym roku szczególnie nas nie rozpieszcza słoneczną pogodą i ciepłym powietrzem. Coraz więcej dni deszczowych, pochmurnych i wietrznych. Nic dziwnego, że pierwsze przeziębienia mamy już za sobą. W taką pogodę nietrudno zmarznąć, zarazić się wirusami w autobusie czy pracy. Rozgrzewający napój to podstawa, by wytrwać każdy jesienny dzień. Jeżeli dodamy do niego odrobinę syropu z malin, to mamy gotowe remedium na wszelkie przeziębienia i stany grypowe. O tym, dlaczego warto dodawać syropy do herbaty i nie tylko przeczytacie w dzisiejszym wpisie.
Lekarstwa naszych babć
Domowy sok z malin to najlepszy lek na przeziębienie. Wiedziały już o tym nasze prababcie, które skrupulatnie zbierały pachnące owoce do koszyka, by przygotować zdrowy eliksir. W ludowej medycynie sok z malin był stosowany również jako środek przeciwbólowy na żołądek. Liście z tej rośliny działały przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, były pomocne w łagodzeniu bólu menstruacyjnego. Ponadto od lat maliny są uznawane za znakomity środek przeciwgorączkowy. Co ciekawe, kwiaty z malin z dodatkiem miodu były stosowane do przemywania chorych oczu.
Właściwości syropu malinowego
Maliny są bogate w wiele witamin: C, E, PP, A, B1, B2, B6 oraz składniki mineralne, takie jak potas, cynk, żelazo i mangan. W owocach znajduje się wiele cennego dla zdrowia błonnika oraz antocyjany. Sok malinowy zawiera naturalny kwas salicylowy, taki który znajduje się w aspirynie lub polopirynie. Aby zatem obniżyć gorączkę, należy pić ten cenny napój. W soku z malin znajduje się wiele cennych minerałów, które wzmacniają serce i działają przeciwmiażdżycowo. Są to potas, wapń i magnez. Dzięki zawartości pektyn i kwasów organicznych, napój ten polecany jest osobom na diecie, bo reguluje pracę układu pokarmowego. Syrop malinowy warto pić profilaktycznie każdego dnia, bo zawiera całą gamę witamin, które sprzyjają podniesieniu odporności.
Jaki syrop z malin wybrać?
Najlepszy będzie oczywiście ten wykonany w zaciszu domowej gastronomii. Jeśli jednak nie mamy możliwości przygotowania soku na własną ręką, pozostaje tylko zakup produktów, które będą zawierały owoce. 100% sok z malin możemy zakupić w niektórych hurtowniach i sklepach online. Równie smaczne i tak samo zdrowe są syropy, które dostępne są na rynku np. z dodatkiem witaminy C, z żurawiną lub kwiatem lipy. Syropy ( sprawdź ) marki Herbapol to produkty niepasteryzowane, bez konserwantów, wytworzone z polskich malin ekologicznie uprawianych. Polecam!