Naturalne metody walki z infekcją bakteryjną

Infekcja bakteryjna może pojawić się o każdej porze roku – nawet latem. Drobnoustroje są obecne wszędzie i wystarczy niewielki spadek odporności, aby zaatakowały organizm człowieka. Szczególnie narażone są dzieci, które zapominają o myciu rąk po powrocie do domu, mają kontakt z innymi osobami, które są źródłem zakażenia i nie mają jeszcze odpowiednio wykształconej odporności immunologicznej. Ważna jest zatem szybkie reagowanie na objawy infekcji bakteryjnych oraz regularne wzmacnianie odporności.

infekcja bakteryjna

źródło: http://www.dicoflor.pl

Kiedy mówimy o infekcji bakteryjnej?

Infekcja bakteryjna (więcej) zwykle jest wywołana przez jakąś grupę bakterii – najczęściej są to paciorkowce, rzadziej – gronkowce. Zwykle pojawia się w okresie jesienno-zimowym, ale osłabiony i wycieńczony organizm choruje również latem, z tym że najpierw zaatakują go wirusy, a potem bakterie. Podczas wystąpienia infekcji wywołanej przez bakterie, występują następujące objawy:  ostre bóle gardła, wysoka gorączka,  bóle głowy, bóle ucha, wymioty, biegunka i ropne naloty na migdałkach. Dzieci w okresie wakacyjnym bardzo często chorują na bakteryjne zapalenie gardła, które niełatwo jest wyleczyć. Nierzadko lekarz przypisuje antybiotyk,  bo ten szybko i skutecznie poradzi sobie z bakteriami.

Co na infekcję bakteryjną?

Ból gardła wywołany infekcją bakteryjną warto wyleczyć również za pomocą naturalnych metod, np. płukania gardła w roztworze soli kuchennej lub sody oczyszczonej. Pomocne w terapii zapalanie ucha będzie wygrzewanie pod kołdrą (nawet gdy za oknem pogoda zachęca do wyjazdu nad jeziorem). Infekcję bakteryjną, tak samo jak infekcję wirusową, należy odchorować w domu. Aby spadła gorączka, warto położyć się pod kocem i pozwolić organizmowi, by „się wypocił”, zregenerował i odpoczął.  Nie bez znaczenia jest zdrowa dieta bogata w warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste i tłuste ryby. W codziennym menu nie może zabraknąć produktów zawierających probiotyki, takich jak jogurty, kefiry, maślanki, które chronią mikroflorę jelitową przed atakiem kolejnych złych baterii. Dziecku warto podawać także gotowe probiotyki z apteki, takie jak Dicoflor, które wzmacniają odporność i są skutecznym suplementem diety zawierających ogromną ilość żywej kultury bakterii.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *