Nabiał kozi – kilka powodów, dla których warto jeść go każdego dnia

Mimo tego że kozie mleko i jego przetwory zostały uznane za zdrowsze od mleka krowiego, to wciąż mają mało zwolenników wśród polskiej społeczności. Tymczasem kozi nabiał jest bardzo dobrze przyswajany przez organizm ludzki, gdyż ma skład zbliżony do mleka wytwarzanego przez matkę karmiącą piersią. Ten dietetyczny i lekkostrawny produkt jest źródłem wielu cennych substancji. W wielu krajach bałkańskich stanowi panaceum na liczne dolegliwości. Dlaczego warto wprowadzić do naszego menu kozi nabiał? Poniżej kilka powodów.

źródło: pixabay.com

źródło: pixabay.com

Kopalnia minerałów, witamin i probiotyków

Wśród wielu powodów, dla których warto sięgać po kozie wyroby jest ogromne zapotrzebowanie organizmu na wapń.  Minerał ten występuje w ogromnej ilości w mleku kozim. Ponadto ten biały trunek zawiera także fosfor, potas oraz witaminy z grupy B, witaminę A i PP.  W mleku kozim znajdują się również cenne kwasy tłuszczowe omega-6.

Źródło dobrze przyswajalnego tłuszczu

Ogromnym atutem koziego nabiału jest to, że kuleczki tłuszczu w nim zawarte są o wiele mniejsze niż w mleku kozim, a to oznacza, że enzymy funkcjonują sprawniej, a trawienne jest szybsze. Niektóre badania dowodzą, że kozie mleko może być strawione przez organizm nawet w ciągu 20 minut! Ten lekkostrawny napój zaleca się kobietom w ciąży, seniorom oraz chorym w okresie rekonwalescencji. Mieszkańcy Kaukazu hodujący do dziś kozy stosują kefir na wiele bolączek układu pokarmowego.

Alternatywa dla małych alergików

Niektórzy lekarze zalecają mleko kozie małym alergikom uczulonym na mleko krowie. W białym napoju od kóz jest o wiele mniej kazeiny i laktozy niż w tym od krowy. Warto wiedzieć, że w Polsce aż 40% osób ma nietolerancję laktozy i z roku na rok rodzi się coraz więcej dzieci, które nie mogą pić mleka krowiego. Mleko kozie można już podawać od 4 miesiąca życia. Lepiej jednak skonsultować to z pediatrą. Pewne jest to, że dzieci pijące kozi napój są bardziej odporne i rzadziej chorują.

Nabiał z znanego źródła

W wielu sklepach znajdziemy różnego rodzaju nabiał, którego jakość pozostawia wiele do życzenia. Zanim sięgniemy po produkty wysokiej jakości, sprawdźmy skąd pochodzą, czytając etykiety oczywiście. W niektórych hurtowniach znajdziemy zawsze świeży nabiał pochodzący z ekologicznych gospodarstw (sprawdź), w których kozy wypasane są na terenach bez dostępu do metali ciężkich. Kozy to wyjątkowo czyste zwierzęta, które potrafią skrupulatnie przeżuwać pokarm, filtrując z niego wszelkie zanieczyszczenia.

Mleko kozie jest lekko słone i nieco pikantne. Do tego smaku trzeba się po prostu przyzwyczaić. Nabiał kozi to nie tylko zdrowe mleka, ale również twarogowe sery, masła i kefiry.  Polecam małym i dużym!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *