Maślane ciasteczka z cukrem trzcinowym

Gdy wieczory stają się coraz dłuższe, nierzadko mamy ochotę na małe co nieco. Jesienią uwielbiam piec  kruche ciasteczka, które świetnie smakują z poranną kawą i jeszcze bardziej z rozgrzewającą herbatą. Są dobrą alternatywą dla słodyczy. Domowe kruche ciasteczka trzymam w specjalnym słoiczku w kuchni, a to sprawia, że przez kilka dni są świeże i pachnące. Dzisiaj dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na maślane ciasteczka z cukrem trzcinowym. Zachęcam do wypróbowania! 🙂

Składniki:

140 gram masła,

330 gram mąki pszennej,

1 jajko,

100 gram cukru białego,

20 gram cukru trzcinowego,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 opakowanie cukru waniliowego,

1 żółtko.

Przygotowanie:

Przygotować stolnicę do wyrabiania ciasta. Wszystkie powyższe składniki należy zmieszać ze sobą i zagnieść na ciasto. Następnie ciasto trzeba koniecznie bardzo starannie rozwałkować, a później posypać mąką. Za pomocą ulubionej foremki lub szklanki wykrajać ciasteczka (z tego przepisu powinno wyjść ok. 60 ciasteczek). Blaszkę posmarować olejem i wyłożyć na niej ciasteczka. Przed pieczeniem każde ciasteczko należy posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać cukrem trzcinowym. Ciasteczka pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Do ciasta możemy dodać pokruszone ulubione orzechy lub migdały albo posypać nimi ich wierzchnią część. Po upieczeniu ciasteczka są bardzo kruche. Świetnie komponują się z jesienną rozgrzewającą herbatą. Te ciasteczka towarzyszą mojej rodzinie przez wiele jesienno-zimowych wieczorów.

Uwaga! Do posypania ciasteczek polecam kupić cukier trzcinowy nierafinowany (kliknij), ponieważ zawiera cenne minerały, m.in. żelazo, magnez, potas, wapń. Ponadto cukier trzcinowy jest mniej kaloryczny niż buraczany.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *