Kozie mleko – 5 powodów, dla których warto je pić

Piliście kozie mleko?Ja tak! Choć w naszym kraju kozie mleko nie cieszy się taką popularnością, jak na Bałkanach, znajduje coraz więcej miłośników właśnie ze względu na prozdrowotne właściwości. To napój o dużych walorach odżywczych, źródło wielu witamin i składników mineralnych oraz kopalnia białka, które jest dobrze przyswajane przez ludzki organizm. Ale to nie tylko jedyne powody, dla których warto wprowadzić do swojego menu kozie mleko. Więcej w dzisiejszym wpisie. Zapraszam 🙂

koza ze swoim dzieckiem na zielonej łące

źródło: http://chavroux.pl/

Mleko dla alergików

Mleko kozie nie zawiera globulin odpowiedzialnych za alergię pokarmowe. Wielu lekarzy zaleca ten biały kozi napój małym alergikom jako alternatywę dla mleka krowiego, na które mają uczulenie. W mleku kozim niewiele bowiem kazeiny i laktozy, które nie toleruje spora część społeczeństwa.

Kopalnia probiotyków

Naukowcy zakwalifikowali mleko kozie do żywności funkcjonalnej, co oznacza, że produkt ma nie tylko właściwości odżywcze, ale także prozdrowotne. W tym białym napoju znajduje się bogaty zestaw prebiotyków, warunkujących prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, zwłaszcza odcinek jelita grubego.

Mleko dla anemików

Zauważono również związek między podwyższeniem poziomu żelaza we krwi u osób chorych na niedokrwistość a regularnym piciem mleka od kozy. Osoby przyjmujące ten drogocenny płyn rzadziej chorowały na anemię, bo wapń zawarty w nim powoduje regeneracje hemoglobiny.

Źródło cennych minerałów

W kozim mleku znajdują się mikro- i makroelementy, takie jak miedź, selen, potas, mangan oraz magnez, wapń i fosfor. Minerały te rzadko występują w pożywieniu w takim dużym zestawie. Ponadto w wyrobach z koziego mleka, jak np. w serze zawarte są także witaminy: D, D, B1, B2, B13 oraz kwas foliowy.

Lekkostrawny napój

Kozie mleko nie jest tak tłuste, jak krowie. Jest znacznie szybciej trawione, mniej tłuste i bogatsze w wysokoprocentowe białko. Właśnie z tych powodów dietetycy zalecają picie tego napoju osobom pragnących rzucić zbędne kilogramy, dzieciom oraz chorym w okresie rekonwalescencji.

Ciekawostka na koniec: mieszańcy krajów Bałkańskich osiągają długowieczność z jednego powodu – jest nim kozi mleko. Jego przetwory, takie jak sery, kefiry i jogurty, goszczą na stole każdego dnia. Produkty te odkwaszają organizm oraz zawierają cenne białko niezbędne do codziennego funkcjonowania.

Lista korzyści z picia koziego napoju jest o wiele dłuższa. Prawdziwą sztuką jest zdobyć kozie mleko i jego przetwory bez konserwantów. Polecam Chavroux – produkty delikatne i wyprodukowane z naturalnych składników.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *