Kosmetyki z masłem karite

Masło karite popularnie nazywane masłem shea było używane już w czasach starożytnych przez Kleopatrę i Makedę (słynną królową Saby). Ten świetny naturalny kosmetyk jest ceniony do dziś  za właściwości nawilżające oraz ogromną zawartość antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się skóry. Masło shea jest składnikiem wielu kosmetyków zarówno pielęgnacyjnych, jak i leczniczych. Niewątpliwie masło karite jest panaceum na wiele dolegliwości skórnych.

źródło: http://sheabutter.com/

źródło: http://sheabutter.com/

Masło shea vs. karite

Nie wszyscy chyba wiedzą, że masło shea to ten sam produkt, co masło karite. „Shea” to nazwa angielska, a „karite” to nazwa francuska, która oznacza „drzewo życia”. Masło przygotowuje się z orzechów drzewa, które rośnie w Afryce. W Polsce niekiedy nazywa się je masłoszem lub drzewem szea. Tłuszcz pozyskiwany z tej rośliny jest używany nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale również do smażenia i przygotowywania potraw.

Masło karite – właściwości kosmetyczne

Masło shea składa się z dużej ilości witamin A i E oraz około 10 związków o działaniu antyoksydacyjnym.  Ciekawe jest to, że zawiera triterpeny, które mają właściwości anty-UVB, zatem masło jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Wprawdzie współczynnik ten nie jest zbyt wysoki, ale pozwala chronić skórę przez krótki czas przed negatywnymi skutkami promieniowania słonecznego. Składniki zawarte w maśle shea sprawdzają się w przypadku regeneracji suchych i zniszczonych włosów oraz do pielęgnacji skóry ciała. Masło shea jest składnikiem kremów, logionów, kosmetyków do makijażu, mydeł oraz kremów do golenia. Jednak jego zawartość w wielu produktach jest niewielka. Warto zatem sprawdzać skład kosmetyków i wybierać takie, które zawierają nierafinowane masło shea.

Masło karite – lecznicze właściwości

Dzięki dużej zawartości tłuszczów roślinnych, masło karite wykazuje właściwości regenerujące i nawilżające. Alantoina znajdująca się w tym produkcie przyspiesza gojenie się ran oraz stanów zapalnych. Masło karite ma często zastosowanie w leczeniu alergii skórnych, łuszczycy i świądu. Jest także składnikiem produktów kosmetycznych służących leczeniu blizn i rozstępów.

Uwaga! Jeżeli chcecie kupić masło rafinowane, to najlepiej, aby było rafinowane tradycyjną metodą. Masło rafinowane nie traci właściwości nawilżającym, lecz bardzo często witaminy i przeciwutleniacze. Bo rafinacja rafinacji nierówna.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *