Kawa zbożowa – cenny napój dla zdrowia i urody

Niegdyś pita tylko z konieczności na szkolnych stołówkach, dziś wraca do łask – mowa o kawie zbożowej, które cenne właściwości warto odkrywać na nowo. Ta najzdrowsza wśród kawa zawiera wiele składników mineralnych oraz dostarcza do organizmu błonnika. Mogą ją pić kobiety w ciąży oraz dzieci w wieku szkolnym. Jest szczególnie polecana wysokociśnieniowcom, osobom mającymi problem z nerkami, jelitami czy wątrobą.

Moc polskich zbóż

źródło: makro.pl

źródło: makro.pl

Kawa zbożowa z popularną kawą nie ma nic wspólnego. Przygotowuje się ją z różnych zbóż: żyta, jęczmienia, pszenicy oraz korzeni cykorii. Niektóre rodzaje kaw mają w składzie także buraki cukrowe. Kawa zbożowa niejedno ma imię. Mniej popularne są zbożowe zamienniki takie jak nasiona łubinu i kozieradki. Dzięki pełnowartościowym zbożowym składnikom napój może być przeznaczony dla całej rodziny. Smak jej dorównuje niejednej kawie naturalnej, dlatego warto ją wprowadzić do jadłospisu. Najważniejsze jest jednak to, że kawa zbożowa zawiera magnez i błonnik pokarmowy. Magnez działa kojąco na nerwy i zwiększa odporność na stres. Ponadto ma ogromne znaczenie w funkcjonowaniu układu krwionośnego (chroni serce). Dzięki zawartości błonnika chroni serce i korzystnie wpływa na przemianę materii. W kawie znajdują się także witaminy z grupy B oraz polifenole.

Bezpieczna dla organizmu

Najważniejsze jest to, że kawa zbożowa nie uzależnia i nie zawiera kofeiny. I tak np. najpopularniejsza ze wszystkich kawa Inka jest najmniej kaloryczna, zatem polecana jest osobom, które się odchudzają. Największą zaletą Inki jest to, że ma świetny smak – niemalże identyczny, jak kawy naturalnej. Zatem picie Inki to świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają smak kawy o poranku, a z różnych względów nie mogą sięgać po małą czarną z kofeiną.

Kawę zbożową dostaniecie w kilku postaciach – granulowanej, rozpuszczalnej oraz w torebkach. Wszystkim polecam parzenie Inki w warunkach domowych. Świetnie smakuje z mlekiem, miodem oraz z cukrem. Smakosze kawy zbożowej pokochają jej smak, gdy dodamy do niej gorącą czekoladę oraz cynamon.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *