Jak naturalnie leczyć chorobę wrzodową żołądka?

Zgaga, wzdęcia, częste i ostre bóle brzucha obecne po jedzeniu oraz brak apetyty – te objawy mogą być zwiastunek przewlekłej choroby wrzodowej żołądka. Jeżeli dodatkowo żyjesz w stresie, palisz papierosy i nieprawidłowo się odżywiasz, a w Twojej rodzinie ktoś miał wrzody, to te dodatkowe czynniki mogą warunkować „chorobę dyrektorską”. Wrzody można leczyć na wiele sposobów. Warto spróbować metody naturalne, które są całkowicie bezpieczne dla organizmu.

źródło: http://www.manti.pl/

źródło: http://www.manti.pl/

Dieta bogata w świeże warzywa i owoce

Jeżeli chorujesz na wrzody, podstawą żywienia powinny być warzywa i owoce, zwłaszcza te zawierające witaminę C, która zmniejsza ryzyko zakażenia bakterią odpowiedzialną za zachorowalność na chorobę wrzodową żołądka (H.pylori). Owoce powinny być bardzo dojrzałe i spożywane w postaci świeżej lub purre. Tak samo warzywa! Badania dowodzą, że banany neutralizują kwasy w żołądku.

Produkty, które należy unikać

Jeżeli jesteśmy narażeni na wrzody, powinniśmy unikać tłustego mięsa, produktów przetworzonych i sfermentowanych serów. Niewskazane jest także picie alkoholu i jedzenie słodyczy. Warto wiedzieć, że niektóre warzywa mogą powodować wzdęcia żołądka, tj. kapusta, kalafior, cebula, zatem warto spożywać je z umiarem. Na pewno należałoby ograniczyć wszystkie produkty, które powodują nadkwaśność i pieczenie żołądka.

Ziołowe napary

Warto znać rośliny lecznicze skuteczne w chorobie wrzodowej. To m.in.: szałwia lekarska, babka lancetowata, orzech włoski, kurze ziele i borówka brusznicka. Zioła te dostępne są w niektórych aptekach w postaci gotowych mieszanek lub do kupienia w sklepie zielarskim. Wykazują one przede wszystkim działanie łagodzące dla błony śluzowej żołądka. Poza surowcami typowo ziołowymi, duże właściwości lecznicze ma propolis, który przyspiesza gojenie się uszkodzonych ścian żołądka.

Co robić, gdy dopadnie nas pieczenie żołądka? Trzeba działać natychmiastowo, przyjmując po prostu lek łagodzący objawy choroby wrzodowej, np. Manti (sprawdź). Działanie jego polega na zobojętnianiu kwasu solnego, który wchodzi w skład treści żołądkowych. Aby nie dopuścić do takiego stanu, ważne jest regularne i zdrowe żywienie. Istotny jest sposób jego przyrządzania. Gdy masz wrzody, lepiej zrezygnować z smażenia. Dania na parze i pieczone w rękawie są przecież równie smaczne.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *