Gotowanie na parze – zdrowe i dietetyczne

Szukacie innowacyjnego i przede wszystkim zdrowego sposoby gotowania posiłków? Mam dla Was propozycję – gotowanie na parze. To najbardziej naturalna, szybka i zdrowa metoda przygotowania ryb, warzyw, schabu i tak naprawdę tego wszystkiego, co chcecie przyrządzić na obiad. Podczas gotowania na parze nie tracicie wszystkich witamin i soli mineralnych, jak w trakcie tradycyjnego przygotowywania posiłków. I co najważniejsze – możecie gotować dietetycznie, bo bez dodatku soli i tłuszczu.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Naturalne gotowanie na parze

Dania przygotowane na parze są lekkostrawne i dietetyczne – tego możecie być pewni. Dlaczego? Bo nie potrzebujecie dodawać do niech tłuszczy i innym wzmacniaczy smaku. Potrawy z pary nie powodują efektu wzdęć i nie obciążają układu pokarmowego, jak dania z patelni lub z piekarnika. Największą zaletą gotowania na parze jest to, że możecie przygotowywać dania bez dodatku soli. To najlepsza opcja dla osób na diecie, pań liczących kalorię przed nadejściem wiosny oraz wszystkich, którzy dbają o sylwetkę. Ponadto potrawy z pary są równie smaczne, jak gotowane na wodzie, bo zachowują swój naturalny smak i kolor. Dotyczy to szczególnie warzyw i owoców, bo nie są rozmiękczone i przesiąknięte wodą, tylko lekko chrupkie i apetyczne. Mięsa i ryby po gotowaniu na parze pozostają idealnie miękkie, delikatne i przede wszystkim bardzo soczyste.

Garnki do gotowania na parze

źrodło:www.philipiaknaczynia.pl).źrodło:www.philipiaknaczynia.pl).

źrodło:www.philipiaknaczynia.pl

Aby przygotować zdrowe i dietetyczne posiłki potrzebujecie tylko jednego – solidnych garnków ze stali nierdzewnej. Warto wyposażyć swoją kuchnią w specjalne garnki przeznaczone do gotowania na parze. Posiadają grube dno, które powoduje nagrzanie się ścian naczyń podczas gotowania z małą ilością wody i bez dodatku tłuszczu. Moim ulubieńcem w kuchni są garnki ze stali nierdzewnej Philipiak, bo wykonane z solidnej stali odpornej na zadrapania oraz odkształcenia. W przeciwieństwie do aluminium czy teflonu – garnki ze stali nierdzewnej nie powodują przedostanie się do potraw szkodliwych dla organizmu substancji. W efekcie gotowanie jest bardzo zdrowe i naturalne.  Jeżeli zdecydujecie się na zakup serii Philipiak garnki ze stali nierdzewnej do gotowania na parze, macie 25-letnią gwarancję podczas użytkowania. Więcej na temat ich gwarancji przeczytacie pod linkiem.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *