Gotowanie bez soli w kuchni polskiej…Tak to możliwe!

Wszyscy doskonale wiemy, że nadmiar soli w organizmie jest przyczyną wielu chorób. Mimo to wciąż nie wyobrażamy sobie zjedzenia obiadu, do którego ugotowania nie użyjemy soli. Prawie we wszystkich tradycyjnych przepisach kuchni polskiej sól jest elementarnym składnikiem. Może nadszedł czas, aby nauczyć się ograniczać sól i przygotowywać dania bez soli?

naczynia do gotowania na parze i bez soli (źródło:philipiak.pl)

naczynia do gotowania na parze i bez soli (źródło:philipiak.pl)

Wpływ soli na organizm
Sól kuchenna (inaczej wodorotlenek sodu) jest potrzebna w organizmie do regulacji gospodarki wodnej w ilości nieprzekraczającej 6 gram, co w praktyce oznacza tylko jedną łyżeczkę dziennie! Ta ilość jest bardzo często przekraczana przez Polaków – wciąż solimy za często i za dużo. Sól dodajemy do zup, mięsa, warzyw, sosów i potraw mącznych. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że sól znajduje się w wielu produktach przetworzonych. Dlatego przed zakupem produktu należy dokładnie czytać etykietę. Nadmiar soli w organizmie może być niebezpieczny. Powoduje zaburzenia pracy nerek, nadciśnienie tętnicze i inne choroby sercowo-naczyniowe. W świetle tych informacji najlepiej jest wyeliminować sól całkowicie lub nauczyć się gotować bez tej białej przyprawy.

Gotowanie bez soli
Zmiana nawyków żywieniowych nie jest tak straszna jak nam się wydaje. Zacznijmy od stopniowego zmniejszania ilości soli, np. zrezygnujmy z przyprawiania pomidora lub ogórka na kanapce (w chlebie, wędlinie i serze jest już wystarczająco dużo soli!). Dla osób przyzwyczajonych do nadmiernego solenia dobrym zamiennikiem może być papryka lub pieprz ziołowy. Idealne do potraw będą także zioła prowansalskie, tymianek, bazylia i oregano – dzięki tym przyprawom potrawy uzyskają nowy smak.

garnki Philipak (źródło: strona producenta)

garnki Philipiak (źródło: strona producenta)

Dobrą inwestycją w nasze zdrowie jest zakup garnków do gotowania na parze. Jakie są tego zalety? Potrawy nie tracą swoich walorów smakowych, zawiera wszystkie drogocenne składniki i są mniej kaloryczne – w przeciwieństwie do dań smażonych i pieczonych. Dobre naczynia do gotowania bez soli to garnki Philipiak Milano – idealne do przygotowywania zdrowych i szybkich posiłków. Można w nich gotować bez użycia wody, soli i tłuszczów. Produkt poleca jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce – Karol Okrasa. Więcej na temat garnków Phlipiaka można przeczytać tutaj: Phlipiak opinie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *