Filet z kurczaka w sosie musztardowym

W codziennej diecie jedynym z najważniejszych składników jest białko. Najlepsze jest to pochodzące z roślin strączkowych oraz chudego mięsa (indyka i kurczaka). W moim domu białko występuje na talerzu właśnie w postaci filetu z kurczaka. Pieczone, grillowane i smażone mięso drobiowe w połączeniu z przyprawami i warzywami może być świetnym pomysłem na obiad. Filet z kurczaka to doskonały sposób żywienia dla wszystkich osób będących na diecie i dbających o smukłą figurę.

Dzięki temu, że kurczak nie zawiera wiele tłuszczu, można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia. Warto jednak tak przygotować mięso, aby nie było smażone na głębokim tłuszczu. Dlatego osobiście polecam grillowanie, które sprawia, że mięso jest lekkie, delikatne, aromatyczne i przede wszystkim niskokaloryczne.

Filet z kurczaka może być daniem dla osób, które mają problem z trawieniem i odczuwają dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Przygotowany z dodatkiem kilku przypraw, upieczony lub ugrillowany nie będzie przyczyną niestrawności i innych przykrych objawów. Dlatego kurczak jest dla mnie numer jeden wśród mięs w mojej kuchni. Moje dzieci przepadają za białym mięsem.

Poniżej znajdziecie dość prosty przepis na rewelacyjne danie z kurczaka zagrodowego (kliknij) w sosie musztardowym. Mam nadzieję, że ten niekonwencjonalny smak przypadnie Wam do gustu tak, jak mojej rodzinie.

Składniki:

Kurczak (źródło: drosed.pl)

Kurczak pieczony w całości może być daniem głównym na uroczysty obiad (źródło: drosed.com.pl)

  • 1 filet z kurczaka,
  • mała śmietana 18%,
  • 1 słoiczek musztardy rosyjskiej,
  • 1/2 cytryny,
  • 5 cebuli,
  • pieprz,
  • sól,
  • odrobina masła,
  • zioła prowansalskie,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 szklanki mąki.

Przygotowanie:

Kurczaka zagrodowego należy umyć i osuszyć. Następnie trzeba pokroić mięso na mniejsze kawałki. Drób można podsmażyć na oleju z każdej strony po 3 minuty lub wrzucić na patelnię grillowaną na 10 minut. W trakcie obróbki termicznej należy mięso doprawić solą i pierzem. Warto oprószyć je również ziołami. Na drugiej patelni lub w rondelku należy rozpuścić masło i dodać mąkę. Całość wymieszać, by w kolejnej czynności móc dodać musztardę, cukier i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Wszystko należy pomieszać, aż powstanie sos. Z drugiej patelni powinno się przełożyć upieczone mięso do sosu. Obracać po każdym kawałku i dusić po ok. 20 minut na niewielkim ogniu. Gdy kurczak będzie miękki, jest gotowy do podania.

Mięso w sosie musztardowym polecam podawać z ryżem i warzywami,np. brokułami lub fasolę szparagową. Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *