Domowy syrop z cebuli

źródło:Pinterest

źródło:Pinterest

Jesień zawitała na dobre, a z nią przyszły chłodne i deszczowe dni. W taką pogodę nietrudno o przeziębienie. Natychmiastowo pojawia się uciążliwy katar i kaszel. Wtedy sięgamy po środki farmakologiczne dostępne w aptece. Osobiście polecam wypróbować domowe sposoby na kaszel. Naturalne leki są tanie i łatwe do wykonania. Niektóre receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie, np. przepis na syrop z cebuli znały już nasze prababcie. Obecnie znajduje zastosowanie w leczeniu suchego kaszlu. Syrop na kaszel możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni i podawać w zależności od stanu przeziębienia.

Syrop z cebuli możemy bezpiecznie serwować małym dzieciom, zawiera kilka witamin (A, B i C) oraz makroelementów (fosfor, żelazo, magnez i wapń). Domowe lekarstwo wzmacnia odporność i zwalcza bakterie odpowiedzialne za powstanie przeziębienia. Ten naturalny lek może być stosowany przez kobiety w ciąży.

Wykonanie syropu na kaszel jest bardzo proste. Potrzebujemy jedynie około 0,5 kg cebuli oraz cukier. Następnie warzywo kroimy w cienkie plastry i układamy w dowolnym naczyniu warstwa po warstwie. Każdą część podsypujemy cukrem i znów kładziemy warstwę cebuli. W ten sposób przygotowana mikstura powinna stać pod przykryciem w ciepłym miejscu przez minimum jeden dzień. Syrop na kaszel z cebuli podajemy 3 razy dziennie po jednej stołowej łyżce.

Po syrop z cebuli warto sięgać nie tylko w okresie zachorowalności na przeziębienie, ale i przez cały rok. To świetny eliksir na włosy i „naturalny antybiotyk” na każdy dzień.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *